Från vänster enhetschefen Shila Manosuri i beige kavaj och svart t-shirt, sedan en man med VR-glasögon på sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se hur hemtjänstpersonalen utbildas med hjälp av VR. Hör enhetschefen Shila Manosuri berätta varför de gör detta. Foto: SVT

Här utbildas hemtjänsten i Göteborg om demens – med VR-glasögon

Publicerad

Hemtjänsten i nordöstra Göteborg är först ut i kommunen med att använda sig av VR-glasögon – för att utbilda sin personal i demenssjukdom.

– Det är väldigt kul att vi använder oss av tekniken för att bli bättre, säger Shila Mansouri, enhetschef på hemtjänsten nordost.

Du befinner dig i en hall, plötsligt hör du en röst som fungerar som dina tankar eller ditt undermedvetna. Nu ska du åka och handla men bilnyckeln finns ingenstans.

Ett kaos av röster och ringade telefoner tar över– detta är den värld hemtjänsten kastas in i med hjälp av VR-glasögonen.

– Man ska uppleva en situation ur personen med demenssjukdoms perspektiv, säger Shila Mansouri, enhetschef på hemtjänsten nordost.

”Skam och maktlöshet”

Utbildningen är tänkt vara ett nytt och aktivt sätt att lära sig på. Enligt Shila Mansouri minns man mycket mer av det man gör med sin kropp och sina sinnen än om man bara läser och lyssnar.

Bland de första att testa är Abdirazaq Elmi som jobbar på hemtjänsten i Gamlestaden och han tycker att det är ett kreativt sätt att öka sin förståelse för demenssjuka.

– Det är en frustrerande situation man befinner sig i, man får blandade känslor av skam och maktlöshet av att höra rösterna och inte hitta bilnyckeln, säger han.

Vad känner du att scenariot gav dig?

– Jag kunde känna mig in i händelsen och på sätt tycker jag att min förståelse ökade, vi har ju fått teorin tidigare men här fick jag känna det, säger Abdirazaq Elmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.