Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Personalen på infektions-iva är inte oroliga för att smittas av Covid-19. ”Det är tryggare här än därute”, säger Anna Martin-Borgesand, sjuksköterska på avdelningen. Foto: SVT/VGR

Exklusiva bilder: Här intensivvårdas coronapatienter i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad
Sedan en månad tillbaka har intensivvårdsavdelningen på Östra sjukhusets infektionsklinik tagit emot patienter som blivit allvarligt sjuka i covid-19. Personalen är förstärkt och man går och väntar på den peak som när som helst kan komma. SVT Nyheter Väst besökte intensiven, och fick en unik inblick i vården av de som drabbas hårdast av covid-19.

Starta klippet för att se hur sjuksköterskan Anna Martin-Borgesand upplever jobbet på infektions-intensiven på Östra sjukhuset.

På skärtorsdagen var antalet coronasmittade patienter som intensivvårdades uppe i 49 i Västra Götaland.

Här, på Östra sjukhuset, är många av dem inlagda. För att intensivvård av covid-19 ska vara aktuellt så krävs det att den drabbade patienten har svårt med att till exempel andas utan hjälp. Livet står på spel.

– De kräver en avancerad syrgasbehandling som heter optiflow, man ser på dom att de har svårt att andas, säger Anna Martin-Borgesand.

Medtagna med hög feber

Patienterna som läggs in på avdelningen varierar i ålder. Ibland ligger det två patienter i samma rum, och många är medtagna och har hög feber.

– Jag har varit med om att en patient avlidit här, säger Anna Martin-Borgesand.

I den exceptionella situation som sjukvården nu befinner sig i, ställs höga krav på planeringen. Inte minst för att hushålla med skyddsutrustning och annat material så mycket som möjligt och samtidigt inte ta några risker.

– Vår utmaning blir att orka med, det krävs en hel del, extra pass och pusslande och att vi håller oss friska, säger Lotta Koitrand, vårdenhetschef på infektions-iva avdelning 302 på Östra sjukhuset.

Inte oroliga

Anna och hennes kollegor är själva inte oroliga för att smittas av Covid-19, trots att de vårdar många patienter dagligen som är sjuka.

– Jag är mer orolig när man sitter på bussen eller spårvagnen och för att smittas där. Här känner jag mig inte det minsta orolig över att bli smittad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet