Håkan Hagberg, ledamot DHR Västra Götaland är upprörd över förslaget mot höjda egenavgifter på sjukresor. Foto: SVT

Skarp kritik mot höjda priser på sjukresor: ”Känner oss diskriminerande”

Uppdaterad
Publicerad

Priserna för sjukresor kommer ska höjas, det föreslog en i stort sett enig regionstyrelse för Västra Götaland i veckan. Men intresseorganisationer för funktionsnedsatta menar att avgiftshöjningarna slår mot de mest utsatta.

– Vi känner oss både provocerade och diskriminerade, säger Håkan Hagberg från organisationen DHR.

Beslutet är ännu inte fattat, men sannolikheten är stor att det går igenom på regionfullmäktiges möte den 16 februari.

Det blågröna styret och Socialdemokraterna är överens och menar att höjningarna motiveras av att priserna varit i stort sett oförändrade sedan 2003. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har reserverat sig mot förslaget.

– I grund och botten handlar det om att dels följa med den allmänna prisutvecklingen, säger Håkan Linnarsson (S), 2:e vice ordf Hälso- och sjukvårdsstyrelsen VGR.

Dessutom anser han att högkostnadsskyddet, som även det höjs, också säkerställer en låg avgift för de som åker ofta.

– Dels också att försöka få flera att välja miljövänliga alternativ när det är ett möjligt alternativ.

Höjning till sommaren

Höjningarna väntas börja gälla den 1 juli men Håkan Hagberg, ledamot DHR (Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet) Västra Götaland är upprörd över förslaget.

– Det här är ett dåligt genomtänkt förslag och det saknar konsekvensbeskrivning, säger han.

Han menar att höjningen slår mot personer som är extra utsatta.

– Många som är i behov av sjukresetransporter har låga inkomster och det här kommer att slå hårt mot människor som inte kommer att ha råd att kunna vårda sin hälsa.

Regionstyrelsen föreslår att regelverket för sjukresor justeras. Det innebär att såväl egenavgifterna som högkostnadsskyddet för sjukresor höjs. Höjningen av högkostnadsskyddet innebär samtidigt att patienter som reser ofta kommer att nå högkostnadsgränsen snabbare. 

Förslaget har tagits fram på uppdrag av regionstyrelsen mot bakgrund av en hög kostnadsutveckling för Västra Götalandsregionen (VGR) för sjukresor. Egenavgifter och högkostnadsskydd har varit oförändrade sedan 2003 fram till 2019. Nuvarande nivå är under medelvärdet i Sverige. 

  • Egenavgift för sjukresa med kollektivtrafik ska motsvara och följa Västtrafiks biljettpris för vuxen zon. I dagsläget innebär det en höjning från 20 kronor till 34 kronor. 
  • Egenavgift för sjukresetaxi höjs från 80 kronor till 125 kronor. 
  • Egenavgift för sjukresa med egen bil höjs från 100 kronor till 125 kronor 
  • Högkostnadsskyddet höjs från 1 650 kronor till 2 000 kronor. 
  • Egenavgiften för sjukresa med egen bil och sjukresetaxi ska räknas upp varje år med ett index som fastställs i VGR:s budgetprocess, i dagsläget 2 procent. 
  • Förändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2021 och innebär att sjukresekostnaderna för VGR minskar med cirka 31 miljoner kronor per år. 

Förslaget har behandlats i hälso- och sjukvårdsstyrelsen och går nu vidare till regionfullmäktige. 

Vänsterpartiet reserverade sig till förmån för eget yrkande.

Sverigedemokraterna reserverade sig till förmån för eget yrkande.

Källa: VGR

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.