Elva män åtalas för upploppet i Hjällbo. Foto: Polisens förundersökning

Fängelsedomar efter upploppet i Hjällbo

Uppdaterad
Publicerad

Idag föll domen mot de elva män som stått åtalade för våldsamt upplopp i Hjällbo i Göteborg den 28 maj. Samtliga åtalade fälls, och straffet blev fängelse i mellan två och fyra månader.

Misshandeln av en tonåring på fredagseftermiddagen var sannolikt det som utlöste vad som kom att bli ett jätteslagsmål på torget i Hjällbo samma dag.

Två grupper kunde snabbt urskiljas. Fem av de åtalade kan länkas till Hjällbonätverket, som stöds av kriminellt belastade personer ur en ökänd släkt i nordöstra Göteborg. De sex övriga tillhör en annan välkänd släkt i Hjällbo.

Konflikten i Hjällbo

Kameror filmade hela förloppet

32 personer omhändertogs under upploppet i slutet av maj. Tre personer greps direkt och ytterligare gripanden följde snabbt, mycket tack vare bra filmmaterial från övervakningskameror.

– Det är ett väldigt bra material där man kan se vad var och en haft för inblandning. Även om man inte kan höra vad de säger kan man se vad de gör, säger chefsrådman Märit Bergendahl.

Kort tid i fängelse

Tio av de elva som nu dömts för våldsamt upplopp har suttit häktade. Samtliga elva döms alltså till fängelse i mellan två och fyra månader.

– Det kan tyckas vara låga straff, men våldsamt upplopp är ett brott som visserligen begås kollektivt men där man sedan behöver titta på var och ens inblandning. Och detta är i linje med hur praxis har utvecklats på området, säger Märit Bergendahl.

Ett par av de inblandade i upploppet kan inte ses göra något brottsligt alls på övervaknbingsbilderna.

– Man kan dömas för våldsamt upplopp även om man själv inte varit våldsam. Det räcker med att man sympatiserar med själva upploppet, förklarar chefsrådmannen.

Upplopp följdes av mord

Den 30 maj, alltså bara två dagar efter upploppet, mördades en 44-årig man. Det mordet tros vara kopplat till upploppet. En ung misstänkt greps kort efteråt då han var nära att lynchas. Han sitter nu häktad, misstänkt för bland annat mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Hjällbo

Mer i ämnet