Järnvägsövergången som saknar bommar stängs efter fyra dödsfall på platsen. Foto: Mikael Berglund

Hastigheten sänks vid olycksdrabbad övergång

Publicerad

Efter en rad dödsolyckor vid samma järnvägsövergång i Stenungsund sänks nu tåghastigheten på sträckan.

Sänkningen är en av åtgärderna som kommunen och Trafikverket kommit överens om, vilket P4 Väst var först med att rapportera om. Det gäller järnvägsövergångarna vid Södra vägen och Solgården i Stenungsund.

17-årig pojke dog

Det var i förra veckan som en 17-årig pojke avled efter att ha blivit påkörd av tåget vid den obevakade järnvägsövergången, som saknar bommar. Men olyckan är inte den första på sträckan. 2010 dog två flickor på samma plats, och 2012 dog en man vid en olycka på sträckan.

Hastigheten sänks

Nu beslutar Stenungsunds kommun, tillsammans med Trafikverket om flera kortsiktiga åtgärder för att öka säkerheten vid två obevakade järnvägsövergångar på sträckan, och tågens hastighet sänks till 40 kilometer i timmen.

– Att sänka hastigheten är den snabbaste åtgärden vi kan göra. Det sker i morgon. Men vi arbetar också för lösningar på lite längre sikt tillsammans med kommunen, säger Erik Lööv, chef för Underhållsdistrikt Väst på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

På ett kommunstyrelsemöte i nästa vecka kommer man att diskutera möjligheterna att stänga övergångarna permanent. Den tillfälliga hastighetssänkningen börjar gälla från och med onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stenungsund

Mer i ämnet