Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elever på Hvitfeldtska gymnasium i Göteborg samlades under fredagen för att protestera mot att deras vaktmästare inte längre får ha på sig hawaiiskjorta på jobbet. Och de var alla klädda i sina bästa skjortor. Foto: Ella Persson

Elevernas stödaktion för vaktmästaren Ulf – i Hawaiiskjortor

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en färgglad dag på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. Många elever och några lärare tog på Hawaiiskjortor för att stötta sin skolvaktmästare Ulf Byström, som nyligen sa upp sig från jobbet när han inte fick ha på sig färgglada kläder.

Ett 20-tal elever i färgglada skjortor samlades på Hvitfeldtskas skolgård vid lunchtid på fredagen. Med sig hade de en lista med drygt 300 namn.

Det är eleverna Matilda Simán och David Sällström som startat namninsamlingen ”Rättvisa för Ulf”, efter att de fick veta att skolvaktmästaren Ulf Byström sagt upp sig i protest eftersom han inte ville ha de arbetskläder arbetsgivaren krävde.

– Vi älskar ju Ulf, han är en riktig glädjespridare och är så hjälpsam. När vi fick höra att han sagt upp sig för att han inte fick ha de kläderna han ville ha på sig blev vi jätteledsna och frustrerade, , säger eleven Matilda Simán.

Kan det inte vara lämpligt att ha arbetskläder på arbetsplatsen?

– Definitivt, men på arbetsplatser där det behövs som vårdpersonal. De behöver ju ha det för att skydda sig själv och sin omgivning.

Lärare är med i protesten

Även lärare slöt upp i manifestationen.

– Jag har valt att klä mig färgglatt för att stödja Ulf som jag tycker blev orättvist behandlad och att visa solidaritet med en arbetskamrat som är väldigt omtyckt och uppskattad, säger Jenny Homann, lärare på Hvitfeldtska gymnasiet.

”Viktigt symbolvärde”

Jonas Lundmark  är skolområdeschefen för bland annat Hvitfeldtska gymnasiet. Han har tidigare skrivit till SVT att alla vaktmästare på övriga skolor har arbetskläder och att  ”vi anser att det är ett viktigt symbolvärde för vaktmästare att ha arbetskläder till exempel för elever och personal på skolan, när det kommer leveranser, hantverkare och andra besökare.”

”Skönt att få lite stöd”

Ulf Byström som arbetar sina sista veckor som skolvaktmästare träffas med applåder på skolgården.

  – Även här är det många som har uttryckt att de har vågat vara lite annorlunda och det gillar jag. Att man vågar vara annorlunda, inte bara fyrkantig, säger Ulf Byström.

Starta klippet för att se när vaktmästaren Ulf möter eleverna i de färgglada skjortorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.