Göteborgs synagoga, strax efter brandattacken i december 2017. Foto: TT

HD utvisar man för attack mot synagoga

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen (HD) har beslutat att en 23-årig palestinsk medborgare kan utvisas till Gaza. Mannen är sedan tidigare dömd till fängelse för sin del i en brandattack mot synagogan i Göteborg. Samtidigt har HD kommit fram till att två andra fängelsedömda män ska utvisas till Libyen respektive Syrien.

Det var i december 2017 som ett antal personer kastade brinnande föremål mot bilar utanför synagogan i Göteborg. Inne i synagogans församlingslokal pågick en ungdomsfest när attacken skedde, och bilarna var parkerade utanför.

Kraftigt regn hindrade elden från att sprida sig, men 23-åringen och två andra män i 20-årsåldern har dömts till fängelse för bland annat grovt olaga hot efter händelsen.

Migrationsverkets bedömning

Tingsrätten beslutade att mannen också ska utvisas till Gaza i de palestinska territorierna. Det tyckte dock inte hovrätten, som hävde beslutet om utvisning utifrån att personer inte får utvisas till länder där de anses kunna utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling.

Men HD anser alltså inte att det finns någon stöd för en specifik hotbild riktad mot just 23-åringen som individ, och hänvisar till Migrationsverkets bedömning samt ett bredare resonemang om läget i Gaza.

”Det finns därför sammantaget med vad Migrationsverket har anfört inte skälig anledning att anta att (23-åringen) vid ett återvändande till Gaza skulle riskera att straffas med döden eller utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning”, lyder domen.

Sverige erkände Palestina som stat 2014 och avser därmed Västbanken, Östra Jerusalem och Gazaremsan. Mannen kommer att utvisas efter avtjänat fängelsestraff i Sverige.

Utvisning i samtliga fall

Högsta domstolen har samtidigt fattat beslut i två andra fall där man prövat möjligheterna till utvisning till Libyen och Syrien, två länder som skakats av brutala konflikter och med stora brister i rättssäkerhet och säkrande av mänskliga rättigheter.

I det ena fallet rör det en man som dömts till fängelse och utvisning för rån, men där det varit oklart om han också kan utvisas till Libyen. I det andra fallet handlar det om en man som dömts till fängelse och utvisning till Syrien för bland annat grov våldtäkt.

I samtliga tre fall som prövats – den palestinske man som angrep synagogan och de två andra – har HD alltså beslutat att utvisning ska ske.

Den 9 december 2017 kastades ett tiotal brandfacklor mot synagogan i Göteborg, samtidigt som en ungdomsfest pågick i församlingshuset intill. Kraftigt regn dämpade dock branden och ingen person kom till skada.

Tre unga män har dömdes till fängelse för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse.

Samtliga överklagade till hovrätten, men två av dem drog senare tillbaka sina överklaganden. Den tredje mannen, nu 23 år gammal, fick sitt straff på två års fängelse fastställt. Däremot upphävde hovrätten för västra Sverige utvisningsbeslutet från tingsrätten.

De andra männen dömdes i tingsrätten till fängelse i två år respektive ett år och tre månader.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.