Födande på Östra har covid. Foto: Ylva Esping

Hel avdelning med födande på Östra sjukhuset i Göteborg har covid

Uppdaterad
Publicerad

En hel förlossningsavdelning på Östra sjukhuset har fyllts med enbart covidsmittade blivande mammor. 11 kvinnor har testats positivt för covid-19. Det är den högsta siffran under hela pandemin. Nästan alla är ovaccinerade på avdelningen.

– Det är väldigt allvarligt att man låter blir att vaccinera sig. Som gravid tillhör man riskgrupp, säger vårdenhetschefen Shabnam Ronaghi.

Antalet inneliggande smittade kvinnor på förlossningen har följt samhället i stort. När smittspridningen nu åter ökar så ökar även antalet gravida som är smittade.

– Vi har redan ett ansträngt läge inom förlossningsvården. Nu blir det ännu värre, att förlösa kvinnor med full skyddsutrustning är en tuff arbetsmiljö, säger Shabnam Ronaghi.

Östra sjukhusets förlossning i Göteborg har ett konto på sociala medier och det var där man först berättade att en avdelning var fylld med covidsjuka blivande mammor: ”För första gången sedan pandemins start har vi en hel förlossningsavdelning med födande som testats positiv för covid-19”.

Ovaccinerade patienter

Det är en av tre avdelningar som nu fyllts med enbart smittade patienter.

– Vi kände att det var viktigt att gå ut med informationen. Jag vet att det finns gravida som känner oro inför att vaccinera sig. Men man måste förstå att risken att få covid-19 som gravid och konsekvenserna för sig själv och barnet är oerhört mycket större. Till exempel att man föder för tidigt, säger Shabnam Ronaghi.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla gravida att vaccinera sig efter graviditetsvecka 12. Studier har visat att gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Därför räknas gravida efter vecka 20 som en riskgrupp.

Är det rimligt att ni i sociala medier berättar om patienters vaccinationsstatus?

– Vi röjer inga sekretessbelagda uppgifter och vi kände att vi nu behövde lyfta fram vikten att vaccinera sig som gravid. Speciellt när vi har detta ansträngda läge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet