Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är det sant?” Hör när Helen Elofsson ringer sina föräldrar och berättar om beskedet att medicinen för cystisk fibros subventioneras. Foto: SVT

Helen, 27, efter TLV:s besked att subventionera medicinen för cystisk fibros

Uppdaterad
Publicerad

När Helen Elofsson klev ut efter sin tenta var mobilen fylld av meddelanden. Men det var först hemma som hon vågade läsa dagens beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Då kom tårarna.

– Det här betyder så oerhört mycket, säger Helen Elofsson, 27 år från Göteborg.

För två år sedan kom medicinen mot cystisk fibros, som under fredagen blev subventionerad. Om beskedet hade blivit det motsatta hade Helen flyttat till Tyskland istället. Allt var redan förberett, men dessa planer ställs nu in.

– Fast man är lycklig idag så är det en lite bitter eftersmak att det har tagit sådan tid. Det är mycket hälsa som har gått förlorad under två år, säger Helen Elofsson och fortsätter:

– Jag hoppas att sjukvårdsministern faktiskt tar fram systemförändringar som kan garantera att vi patienter inte hamnar i den här situationen igen.

Se när Helen berättar för sina föräldrar om beskedet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.