Bönen sänds i 207 länder. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Heligt besök i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

I Sveriges första moské som drivs av Ahmaddiyaförsamlingen är nu kalifen Mirza Masroor Ahmad på besök. Dagens fredagsbön i Göteborg som leds av honom direktsänds till 207 länder.

Det är andra gången han besöker Göteborg och medlemmarna är hedrade.

– Jag är otroligt lycklig för att han kommer. Det är en Sverigeturné som började av hans helige ledare i Malmö där han invigde en ny moské, sedan höll han flera föreläsningar i Stockholm och avslutar nu i Göteborg, säger Kashif Virk som är imam.

Ledare för miljontals muslimer

Kalifen Mirza Masroor Ahmad är från Pakistan, men bor och arbetar från London. Han är ledare för miljontals muslimer i 207 länder.

Ahmaddiya är en sunnitisk rörelse som uppstod i Indien och upplevs av en del andra muslimer som kontroversiell då de har en egen tolkning av profetskapet. I flera länder är de förföljda. I Sverige har man 1000 medlemmar och många har rest långt för att träffa kalifen.

 – Fredagsbönen som leds av honom från Göteborg direktsänds över hela världen i 207 länder med flera miljoner tittare.

Vill diskutera flyktingfrågan

Under Mirza Masroor Ahmads Sverigeturné har han av internationella medier beskrivits som ”muslimernas påve”. Men av svenska journalister har han mest fått frågor om handskakning av kvinnor och om islams syn på homosexualitet.

– Man kan se det som att vara konservativ eller som att utöva sin religion. Kalifen brinner för att motverka extremism och vill gärna diskutera flyktingfrågan. Vår slogan inom Ahmaddiya är ”kärlek för alla, hat mot ingen” och jag hoppas han får möjlighet att prata mer om dessa frågor, säger Kashif Virk. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer