Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Andersson anser att den öppning som idag finns vid staketet är för liten för att anses som välkomnande för allmänheten. Foto: Lisa Johansson/SVT

Hembygdsföreningen i Gestad rasar mot Vänersborgs strandskyddsdispens till segelsällskapet

Publicerad

Staketet och grillplatsen hindrar allmänheten från att röra sig utmed strandlinjen, det är alla inblandade överens om. Men Jan Andersson på hembygdsföreningen vill att Vänersborgs kommun river upp besluten som gör staketen lagliga.

– Det känns tydligt som att man bara frågat dem som är på andra sidan staketet, säger han.

Hembygdsföreningen i Gestad rasar mot kommuns beslut att tillåta ett staket och ge strandskyddsdispens till en grillplats som Vänersborgs seglingssällskap byggt på tomten till sin klubbstuga i Sikhall. Bakom beslutet finns en flera decennium lång konflikt om huruvida klubbens agerade på platsen förhindrar allmänhetens tillgång till strandlinjen.

– Vi har inte visat på motstånd tidigare, men nu är det skarpt läge för att vi i framtiden ska ha möjlighet att röra oss utmed vattnet, säger Jan Andersson, ordförande i Gestad hembygdsförening, som har överklagat beslutet som byggnadsnämnden fattade i början av december och som länsstyrelsen sedan godkände.

”Vill att allmänheten ska ha tillgång”

Henrik Stålheim, ordförande på Vänersborgs segelsällskap, delar inte bilden.

– Vi är ju en idrottsförening och vi vill att allmänheten i stort ska ha tillgång till vår anläggning, säger han.

Enligt vad han fått till sig byggdes staketet på 50-talet för att förhindra klubbens barn att leka vid en gödselstack som tidigare fanns på grannfastigheten.

Men behöver staketet vara där i dag, om det nu upplevs som avhållande?

– Det är ett lågt staket som man kan kliva över. Det är mer som en markering att; ”Här är vår tomt”.

Önskemål: Invänta detaljplan

Jan Anderssons önskan är att byggnadsnämnden skulle avvaktat med att ta beslut i frågan till dess att den detaljplan som tas fram över området är färdig. Han är rädd att kommunens beslut att ge dispens skulle förhindra det gångstråk som planeras utmed vattnet.

– Är man här så vill man kunna röra sig utmed sjön. Det är hela poängen, det är därför man åker hit.

Byggnadsnämndens ordförande Benny Jonasson (S) vill inte kommentera ärendet med hänvisning till att det är överklagat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.