Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilden tros vara tagen på 70-talet, men att Volvon står där kan visa något annat. Foto: Privat

Politikern: Här är Volvodetaljen som slår hål på bevisningen

Publicerad

Bilden ska visa en staketrenovering i Sikhall, under 1970-talet. Ett bevis för att staketet är ännu äldre – och lagligt.

Volvon i bakgrunden kan bevisa motsatsen.

För tre år sedan fick Vänersborgs kommun en anmälan om att kommunens segelsällskap utan tillstånd byggt ett staket vid sin klubbstuga i Sikhall, intill Vänern. Tjänstemännen på byggnadsförvaltningen bedömde att staketet hade en avhållande effekt och skulle varit olagligt om det byggts i dag.

Men efter att ha tagit del av bilder och berättelser från segelklubben drogs slutsatsen att det byggts innan 1975, och därför inte omfattades av strandskyddslagstiftningen.

En bedömning som majoriteten av politikerna delade. Men ledamöterna från V och SD höll inte med.

Detaljen byter decennium

Ledamoten Pontus Gläntegård (V) var en av dem som reserverade sig mot beslutet. Han anser att det finns brister i bevisningen.

Dels att staketet inte syns på flygbilder från 1975 men också till att övriga nämnden godtog en bild som uppgavs vara från till 70-talet och som sägs visa en renovering av staketet. Han upptäckte en detalj på bilden som gjorde att den sannolikt är från 80-talet och anser att bilden lika gärna kan visa när staketet byggs.

I klippet hör du mer om vilken detalj det gäller.

Skiljer sig mot tidigare beslut

Hans uppfattning är att nämnden i andra fall varit hård på att bevisning ska finnas. Därför ser han ett problem med likabehandlingsprincipen.

– Folk har fått riva alla möjliga saker som de inte kunnat visa fanns innan -75. Och jag kan inte tycka att det är bevisat här, säger han.

– Lagen är ju till för att människor ska ha tillgång till stranden, och att då tillåta ett staket på lätta grunder, det ser jag ingen mening med.

Byggnadsnämndens ordförande Benny Jonasson (S) vill inte kommentera ärendet med hänvisning till att det överklagats.

SVT Nyheter Väst har låtit sakkunniga på Volvo granska bilden. Deras bedömning är att bilen tidigast kan ha varit på marknaden i september 1978.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.