Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås. Foto: TT/SVT

Hemlig rapport: Fyra nätverk kontrollerar stadsdel i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Invånare vågar inte larma polisen och anmäla brott. På Norrby i Borås har fyra nätverk stor påverkan på livet i stadsdelen. Det visar en hemlig polisrapport som P4 Sjuhärad rapporterat om.

– Det vi ser som allvarligt är att tilltron till rättsstaten är relativt låg, säger lokalpolisområdeschef Tomas Stakeberg Jansson, till SVT.

Det rör sig, enligt radion, om fyra löst sammansatta grupperingar som ska kontrollera stadsdelen. Nätverken baseras på vänskap, släktskap, religiös sammanhållning och etnicitet, enligt den rapport som P4 Sjuhärad tagit del av.

Otryggheten i området visar sig genom att boende inte vågar anmäla brott för att de fruktar repressalier.

– Man är rädd för att anmäla för att man tror att polisens förmåga att skydda anmälarna är låg. Men det är för att man inte provat systemet. I själva verket har vi en hög förmåga att skydda, säger Tomas Stakeberg Jansson, till SVT Nyheter Väst.

Droger säljs öppet

Öppen droghandel i området är ett av problemen som polisen lyfter i rapporten.

– Att det sker en nyrekrytering till nätverken är en fråga som inte bara polisen äger. Polisens uppgift är att lagföra dem som begår brott. De förebyggande åtgärderna är i grunden kommunens ansvar, säger lokalpolisområdeschef Tomas Stakeberg Jansson.

Problemen på Norrby handlar även om att det utvecklats ett parallellsamhälle och att området präglas av en stark social kontroll av kvinnor utifrån religion och hederskultur.

Slutet samhälle

Norrby är vad polisen klassar som ett särskilt utsatt område. I Borås räknas även Hässleholm/Hulta till ett sådant område. Det är platser som präglas av sociala problem och med en kriminell närvaro som lett till att befolkningen drar sig undan att medverka i rättsprocesser. Polisen har svårt att i dessa områden göra sitt uppdrag.

– Vi ser att Norrby är ett mer slutet samhälle än Hässleholmen och Hulta. Men vi ser också att det har öppnats upp under det sista året. Vi har satsat extra resurser på Norrby sedan det blev ett särskilt utsatt område. Vi känner att förtroendet för polisen på Norrby har ökat. Men det är ett långsiktigt arbete, säger Tomas Stakeberg Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.