I klippet ovan kan du höra en del av den dolda inspelningen. Foto: SVT

Avslöjar: Här erbjuds Västlänksarbetare kvarts miljon – mot falskt erkännande

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare berättat om arbetarna vid Västlänken-bygget som hävdar att de tvingats betala tillbaka en del av sin nettolön till NCC:s underentreprenör.

Nu kan SVT även avslöja dolda inspelningar som visar hur en nära släkting till företagets ägare försöker göra upp med de missnöjda arbetarna: Om de spelar in en film där de tar tillbaka allt de påstått, så ska dom få pengar.

I klippet ovan kan du höra en del av den dolda inspelningen.

Tre anställda som arbetade på det aktuella byggföretaget gjorde för en tid sedan en polisanmälan. Där anklagade de företaget för att systematiskt beröva dem på uppåt halva nettolönen varje månad. På papperet såg allt bra ut, männen fick avtalsenlig lön. Men kort efter att lönen betalats ut ska de ha fått göra stora uttag på bankomat – kontanter som sedan lämnats direkt till en chef.

Enligt männen har i princip alla anställda tvingats göra liknande ”återbetalningar”.

Polisanmälde männen

Företaget, som alltså är en underentreprenör för NCC i byggandet av Västlänken, har nekat till alla anklagelser. Istället har de gett de tre männen sparken och polisanmält dem för försök till utpressning.

Men dolda film- och ljudinspelningar som SVT tagit del av tycks bekräfta att männen har rätt till hundratusentals kronor. I inspelningarna försöker en nära släkting till företagets ägare komma ”överens” med männen. Om de spelar in en film där de tar tillbaka allt de sagt om företaget ska de få runt 250 000 kronor var i hemlandet – mot att släktingen får inspelningen. Släktingen vill också att det ska se ut som om männen är helt omedvetna om att de filmas.

Vägrade uppgörelsen

De tre männen förklarade att det skulle se ut som om de var brottslingar, och vägrade gå med på förslaget.

SVT har varit i kontakt med den nära släktingen, som även har en arbetsledande funktion på företaget. Han medger mötena men säger att han agerade helt på eget bevåg för att finna en lösning på konflikten. Mannen säger vidare att företagets VD ogillade idén när han fick höra om den, och tyckte att allt skulle skötas den juridiska vägen.

Två utredningar pågår för att klargöra vad som hänt – dels polisens, dels NCC:s egen. Byggkoncernen har från början gjort klart att man vill att alla anställda ska ha bra villkor

I klippet nedan hör du männen och företagets talesperson:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.