Hemligt stängda lägenheter

Publicerad

Västnytt kan nu avslöja vilka bostadsområden som Göteborgs kommun i tysthet hindrar socialbidragstagare från att flytta till. Det handlar om tusentals kommunala lägenheter som i hemlighet varit stängda för de göteborgare som i många fall är i störst behov av en egen bostad.

Till Boplats Göteborg går den som vill ha en hyresrätt i Göteborg. Här kan man söka lägenheter i hela stan. Ser det ut som. Men det som inte framgår i annonserna är vilka krav de kommunala hyresvärdarna i verkligheten ställer. Det kan handla om många olika saker, men ett av de absolut största hindren för dig som söker är vilken typ av försörjning du har. Om du i din registrering på Boplats Göteborg anger att din inkomstkälla är Försörjningsstöd, eller socialbidrag, så stängs, utan att du märker det, dörren till tusentals kommunala lägenheter i Gårdsten och Hjällbo.
Vare sig Gårdstensbostäder eller HjällboBostaden godkänner några nya hyresgäster med försörjningsstöd. Sammanlagt äger bolagen 5 000 lägenheter.

Prioriterar sökande med förvärvsinkomst
I ett tiotal områden, som bland annat Biskopsgården, Länsmansgården, Norra Kortedala och Frölunda Torg är det inte bom stopp, men inte långt därifrån. Här har nämligen de kommunala bostadsbolagen Familjebostäder, Poseidon och Bostadsbolaget bestämt sig för att prioritera sökande med förvärvsinkomst vilket, med tanke på bostadsbristen i stan, innebär att det är oerhört svårt för någon med socialbidrag att få lägenhet.
Totalt handlar det om närmare 15 000 bostäder som på det här sättet görs mer eller mindre onåbara för de som uppgett att de lever med försörjningsstöd.

För bostadssökande med försörjningsstöd finns det alltså två problem här. För det första får de inga bostäder i vissa områden, och för det andra får de inte i förhand veta vilka områden som det är meningslöst att söka bostad i.

AB Framtiden, moderbolag till de kommunala bostadsbolagen i Göteborg, vill inte uttala sig i dag utan avvaktar politikernas beslut om gemensam uthyrningspolicy.

Bernhard Öhrstedt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer