Johanna Azar är enhetschef i Johanneskyrkan. På grund av kylan har nu Stadsmissionen valt att öppna upp kyrkan nattetid. Foto: SVT/TT

Stadsmissionens larm: ”Hemlösa håller på att frysa ihjäl”

Uppdaterad
Publicerad

Kylan just nu gör livet för hemlösa ännu tuffare – istället för vinteraktiviteter så kan köldknäppen handla om liv och död. 

Därför har Stadsmissionen i Göteborg tagit ett beslut man aldrig tidigare gjort. 

Lyssna på klippet och hör vad  Stadsmissionen gjort i  S:t Johanneskyrkan

Precis innanför dörren i S:t Johanneskyrkan i centrala Göteborg så räknas alla deltagarna. Hemlösa och socialt utsatta personer stiger in i värmen för att få sig en måltid eller bara en stund av lugn och ro i värmen. På grund av pandemin och temperaturen de senaste dagarna är det för många ett extra utsatt liv just nu.

Coronaviruset i Västsverige

För att få upp värmen så masseras händer och fötter när man kliver innanför kyrkdörren. Johanna Azar som är enhetschef i S:t Johanneskyrkan går runt och hälsar bekant på flera personer. Hon stämmer av och får höra om nattvandrande hemlösa som inte kunnat sätta sig ner mer än en kort tid på grund av kylan.

– Med den kylan som varit nu kan det vara fara för liv. Hemlösa håller på att frysa ihjäl, säger hon.

Hemlösa har köldskador

Det var detta som fick Stadsmissionen i Göteborg tidigare i veckan att snabbt ställa om. För första gången någonsin öppnas nu S:t Johanneskyrkan upp nattetid.

– Vår verksamhet är annars öppet på dagtid, men när personer med köldskador kom hit kände vi att vi var tvungna att göra något, säger Johanna Azar.

De närmaste nätterna har volontärer inom Stadsmissionen erbjudit sig att hjälpa till för att kyrkan ska vara en trygg och säker plats även under natten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet