Vahid utan boende – sover ofta på gatan: ”Det är kallt”

Uppdaterad
Publicerad

I väntan på svar från Migrationsverket har Vahid sovit utomhus i Töreboda sammanlagt tre månader det senaste året. Han är en av många ensamkommande ungdomar som står utanför samhällets skyddsnät, utan rätt till varken boende eller ekonomisk ersättning.

Vahid Shirzad kom till Sverige från Afghanistan för fem år sedan och är idag 19 år gammal. Han kom för sent till Sverige för att ha möjlighet att söka asyl enligt gymnasielagen och har istället fått tre utvisningsbeslut.

– Jag kom en vecka för sent. Det är inte bra, jag undrar varför de gjorde så, säger han.

När det tredje utvisningsbeslutet trädde i laga kraft förlorade han rätten till boende och stöd enligt LMA, lagen om mottagande av asylsökande, och var tvungen att lämna landet.

Men när det kom in nya uppgifter om hans situation skickade han in dem till Migrationsverket för en ny prövning. Det var i mars förra året och han fick då laglig rätt att stanna i Sverige, men hade fortfarande inte rätt till boende eller ekonomisk ersättning.

Tvingas sova utomhus

I perioder har Vahid kunnat sova hos vänner, men under sammanlagt tre månader under det senaste året har han tvingats sova på Töreboda busstation.   

– Det är kallt och blåser. Jag kan inte sova på gatan, säger han.

Vahids situation är inte unik enligt Röda korset som nu slår larm om att allt fler ensamkommande lever i hemlöshet.

– Den grupp som inte omfattas av gymnasielagen är mest utsatt. De tvingas många gånger in i sexuell exploatering och kriminalitet, säger Johann Knigge, nationell chef på Röda korset.

Ingen hjälp från socialtjänsten

Migrationsverket säger att de följer det regelverk som finns och socialtjänsten i Töreboda menar att de inte heller kan hjälpa honom.

– En ungdom som honom kan vi inte hjälpa. Vi måste följa de lagar som finns. Migrationsverket måste ta sitt ansvar, här finns det ett glapp, säger Per-Ola Anrling Hedberg, tf socialchef i Töreboda kommun.

Men för personer i just den situationen Vahid har hamnat i finns det alltså inget krav varken från Migrationsverket eller någon annan myndighet att erbjuda boende.

Fotnot: Efter att SVT Nyheter Väst intervjuat Vahid Shirzad har Migrationsverket öppnat hans ärende igen och det betyder att han nu återigen har rätt till boende och ekonomiskt stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.