Anna Skarsjö, avdelningsordförande på Kommunal i Göteborg. Foto: SVT

Hemtjänstpersonal larmar: Saknar handsprit och krisplan

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår fackförbundet Kommunal larm om att många inom hemtjänsten i Göteborg har dåligt med utrustning och bristande kunskap kring coronaviruset. – Jag hör dagligen att det inte finns handsprit, handskar och skyddsförkläden, säger Anna Skarsjö, avdelningsordförande på Kommunal i Göteborg.

En anställd inom hemtjänsten kan träffa mer än 15 riskpersoner på en dag. Nu menar facket Kommunal att de möts av en stor oro bland personalen som anser att krisplaner och skyddsutrustning inte når ända ut till personalen.

– Man är väldigt oroliga, säger Anna Skarsjö.

Chefer känner inte igen sig

Kritiken förvånar två områdeschefer i staden som SVT Nyheter Väst talat med.

– Vi har folk som åker runt och pumpar ut information men det hjälper inte på något konstigt sätt, säger Ingegärd Ljungkvist, områdeschef i Västra Göteborg och den som fördelar avancerad skyddsutrustning i staden.

Hon menar att det väldigt tydliga rutiner, och får medhåll av sektorschef för stadsdel centrum.

– Det måste vara en kommunikationsbrist för vi har varit supersnabba och jättetydliga. Vi har verkligen kraftsamlat kring detta, säger Carin Bringestedt, sektorschef stadsdel Centrum.

I klippet ovan hör du också hur regionen försöker hjälpa kommunerna.

Vet du mer? Mejla: sofia.netskar@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.