Arkivbild. Barnet på bilden har inget med texten att göra. Foto: JESSICA GOW / TT

Skolan polisanmälde 11-åring – nu ändras kommunens policy

Uppdaterad
Publicerad

När Pernillas 11-årige son polisanmäldes av sin skola vände hon sig till Justitieombudsmannen. Det tog skruv. Nu backar Göteborgs kommun från policyn att polisanmäla alla misstänkta skolbrott.

Pernillas son har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Våren 2017 polisanmäldes han för att ha slagit en i personalen på en skola i Göteborg. Efter det valde Pernilla att anmäla rektorn på skolan och Göteborgs stad till Justitieombudsmannen, JO.

– Jag ville få till stånd en prövning hos JO så att man kan kunde få vägledning därifrån, säger Pernilla och fortsätter:

– Att jag anmälde handlade inte om att jag ville hämnas på rektorn, utan för mig blev det en större principiell fråga som är intressant eftersom jag är jurist och arbetar med de här frågorna. 

Göteborg fick ändra sig

Sommaren 2018 kom JO med sitt beslut. Ingen kritik riktades direkt mot rektorn, även om JO skriver att rektorns beslut kan ”diskuteras”, men däremot kritiserade JO kommunens överenskommelse med polisen om att polisanmäla alla misstänkta brott i skolan. Enligt JO bör skolorna vara återhållsamma med med att göra polisanmälningar, särskilt när det gäller barn under tolv år. Utgångspunkten ska istället vara att socialtjänsten kontaktas vid behov.

– Jag tycker att JO är lite fega och eftersom man inte riktar specifik kritik mot rektorn, men däremot riktar de kritik mot styrdokumentet. Det var ju egentligen det jag var ute efter. Utifrån det perspektivet blev JO:s beslut kanske det bästa, säger Pernilla.

18 januari 2019 skickade Göteborgs stad ut information på sitt intranät om att överenskommelsen med polisen var avslutad.

– När man ringde från grundskoleförvaltningen här i Göteborg och sade att man skulle skriva om sin policy så var det en enorm seger och lättnad. Det hade gått nästan från två år från när det hände och jag har verkligen stridit för det här, jag grät för att jag blev så glad att det hade fått någon effekt.

”Såg ingen annan utväg”

Skolans nuvarande ledning menar att det är positivt att policyn ses över, men menar att skolan vid tillfället var tvungen att följa de tidigare direktiven om att polisanmäla.  

– Skolan polisanmälde för att eleven brukade våld av så stor karaktär att rektorn inte såg någon annan utväg än att sätta ner foten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer