Hör Peter Callsen om det nya greppet Foto: SVT

Efter kritiken: Elever som begår brott kan slippa polisanmälan

Uppdaterad
Publicerad

Skolorna i Göteborg ska bli betydligt mer försiktiga med att polisanmäla elever. Efter kritik från Justitieombudsmannen tvärvänder nu den nya grundskoleförvaltningen i frågan – och avbryter sin överenskommelse med polisen.

I flera år har Göteborgs stad haft en överenskommelse med polisen om att alla misstänkta brott i och i anslutning till skolan ska polisanmälas.

Men nu avslutas överenskommelsen med polisen och i ett utskick till skolorna, som SVT Nyheter Väst har tagit del av, står det att skolorna nu istället ska vara försiktiga med att polisanmäla brott. Särskilt om eleven som misstänks är under tolv år.

Tvärvänder i frågan

– Nu är vi en ny myndighet som tar ett samlat grepp över skolan i Göteborg. Då ser vi över överenskommelser och avtal. Det här avtalet har sagt att man ska polisanmäla alla brott oavsett på barnet och det har vi anledning att se över nu, säger Peter Callsen, chef vid grundskoleförvaltningens myndighetsavdelning. 

I överenskommelsen mellan kommunen och polisen står det bland annat att ”skolan ska polisanmäla alla brott som utförs i skolan eller i anknytning till skoldagen” och att skyldigheten att anmäla gäller även i fall där den misstänkte inte har fyllt 15 år.

Manar till försiktighet

Men enligt JO bör skolorna vara återhållsamma med med att göra polisanmälningar, särskilt när det gäller barn under tolv år. Utgångspunkten ska istället vara att socialtjänsten kontaktas vid behov. 

– Jag kan konstatera att överenskommelsen så som den är skriven just nu inte stämmer fullt ut med lagstiftningen, säger Peter Callsen. 

Men JO:s kritik kom för över ett halvår sen. Varför förändras det inte förrän nu?

– Den här överenskommelsen kanske skulle ha reviderats tidigare men det är nu den kommer upp på bordet hos oss i den nya myndigheten och vi har anledning att se över den. Så det är först nu vi får möjlighet till det.

Polisen: Skolan vår kanske värsta brottsplats

I framtiden ska det alltid göras en individuell prövning om ett fall ska polisanmälas eller om det kan hanteras av skolan eller av socialtjänsten. Samtidigt framhåller Peter Callsen att samarbetet med polisen kommer att fortsätta, vilket också bekräftas av polisen.

– Vi tycker inte att man gör för många polisanmälningar från skolan. Det är inget problem för oss. Vi tycker egentligen att man kanske till och med anmäler för få brott. Vi vet att det är väldigt många som är utsatta i skolan och det är kanske vår värsta brottsplats över huvud taget, säger Even Magnusson, kommissarie, som länge arbetat med brottsförebyggande arbete i Göteborg.

– Vi önskar aldrig att man ska göra en polisanmälan på om barn kastar en snöboll och sådär, det är inte det som är grejen. Det är för att komma åt, hitta de som har ett normbrytande beteende och helt enkelt kunna hjälpa dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.