Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Peter Callsen om det nya greppet Foto: SVT

Efter kritiken: Elever som begår brott kan slippa polisanmälan

Uppdaterad
Publicerad

Skolorna i Göteborg ska bli betydligt mer försiktiga med att polisanmäla elever. Efter kritik från Justitieombudsmannen tvärvänder nu den nya grundskoleförvaltningen i frågan – och avbryter sin överenskommelse med polisen.

I flera år har Göteborgs stad haft en överenskommelse med polisen om att alla misstänkta brott i och i anslutning till skolan ska polisanmälas.

Men nu avslutas överenskommelsen med polisen och i ett utskick till skolorna, som SVT Nyheter Väst har tagit del av, står det att skolorna nu istället ska vara försiktiga med att polisanmäla brott. Särskilt om eleven som misstänks är under tolv år.

Tvärvänder i frågan

– Nu är vi en ny myndighet som tar ett samlat grepp över skolan i Göteborg. Då ser vi över överenskommelser och avtal. Det här avtalet har sagt att man ska polisanmäla alla brott oavsett på barnet och det har vi anledning att se över nu, säger Peter Callsen, chef vid grundskoleförvaltningens myndighetsavdelning. 

I överenskommelsen mellan kommunen och polisen står det bland annat att ”skolan ska polisanmäla alla brott som utförs i skolan eller i anknytning till skoldagen” och att skyldigheten att anmäla gäller även i fall där den misstänkte inte har fyllt 15 år.

Manar till försiktighet

Men enligt JO bör skolorna vara återhållsamma med med att göra polisanmälningar, särskilt när det gäller barn under tolv år. Utgångspunkten ska istället vara att socialtjänsten kontaktas vid behov. 

– Jag kan konstatera att överenskommelsen så som den är skriven just nu inte stämmer fullt ut med lagstiftningen, säger Peter Callsen. 

Men JO:s kritik kom för över ett halvår sen. Varför förändras det inte förrän nu?

– Den här överenskommelsen kanske skulle ha reviderats tidigare men det är nu den kommer upp på bordet hos oss i den nya myndigheten och vi har anledning att se över den. Så det är först nu vi får möjlighet till det.

Polisen: Skolan vår kanske värsta brottsplats

I framtiden ska det alltid göras en individuell prövning om ett fall ska polisanmälas eller om det kan hanteras av skolan eller av socialtjänsten. Samtidigt framhåller Peter Callsen att samarbetet med polisen kommer att fortsätta, vilket också bekräftas av polisen.

– Vi tycker inte att man gör för många polisanmälningar från skolan. Det är inget problem för oss. Vi tycker egentligen att man kanske till och med anmäler för få brott. Vi vet att det är väldigt många som är utsatta i skolan och det är kanske vår värsta brottsplats över huvud taget, säger Even Magnusson, kommissarie, som länge arbetat med brottsförebyggande arbete i Göteborg.

– Vi önskar aldrig att man ska göra en polisanmälan på om barn kastar en snöboll och sådär, det är inte det som är grejen. Det är för att komma åt, hitta de som har ett normbrytande beteende och helt enkelt kunna hjälpa dem.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommissarien: Fler brott i skolan borde anmälas Foto: SVT

SVT rapporterade · Hur tycker du att skolan ska hantera elever som begår brott?

Tack för alla era kommentarer! Chatten är nu stängd.
18.31
Det är klart att det skall polis anmälas .man måste lära barnen var gränser går .annars får vi anarki ,och lurar dom att tro att man inte behöver bry sej om lagar och förordningar.det man lär sej som barn hänger med i resten av livet ..
18.34
Dummaste jag hört - klart att brott i skolan av elever ska anmälas !!
18.36
Jag tycker det är fel. Gör inte skolan det så ger dom signalen att det är Ok att begå brott. Det händer iallafall inget. Alla måste ta sitt ansvar till detta. Familj, skola, vänner osv. Det ska kosta eller svida att göra fel och löna sig att göra rätt.
18.39
Brott i skolan ska anmälas till polisen.
18.39
Såklart allt skall anmälas problemen skall tas tidigt
18.39
Vad lär dig föräldrar och elever av detta?
18.39
Per: som 10åring kanske det räcker med annat straff. Jag är säker på att de inte får en guldstjärna när de gör dessa dåd.
18.39
Naturligtvis ska de anmälas! Gör inte skolan det, skulle jag som föräldrer göra det. Vilka dumheter!!!!
18.39
Självklart skall alla brott som begås i skolmiljö polisanmälas

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer