Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Hindrade plan att lyfta från Landvetter – avbröt utvisning till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Ett flygplan hindrades under måndagskvällen från att lyfta från Landvetter. Detta på grund av en passagerare som vägrade lyda kaptenens order. Passagerarens syfte var att stoppa en utvisning till Afghanistan.

Flygplanets destination var Istanbul i Turkiet. På planet fanns förutom vanliga passagerare också en person som skulle utvisas till Afghanistan.

Polisen larmades vid 20-tiden om att en kvinna ombord vägrade att sätta sig ned.

Utvisningsprotest

– Flygplansbesättningen bestämde då att personen ifråga på grund av uppträdandet inte fick följa med, säger Susanne Arvidsson, tillförordnad chef för gränspolisen i Göteborg.

Kvinnan fördes till polisstationen på Landvetter av flygplatsens vakter, berättar Susanne Arvidsson. Ingen anmälan om brott skrevs.

Men Kriminalvården beslutade att inte genomföra utvisningen, vilket också var syftet med kvinnans uppträdande.

– I går var det ingen organisation utan ett närverk av många olika grupper som samverkade. Det var en blixtaktion där någon signalerade ut att det här var på gång och frågade om vi kunde göra någonting, säger Gudrun Romeborn som tagit på sig pressansvaret för gårdagens aktion.

Gudrun Romeborn berättar att det utanför Landvetter fanns ett 20-tal ytterligare demonstranter som delade ut flygblad under aktionen.

”Inte från fabriksgolvet”

Det är andra gången på kort tid en utvisning förhindras på grund av passagerare som stör. Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, tycker inte att det är en bra metod.

– Om man ska påverka en sådan här sak som vi gör varje dag kanske man ska kontakta sin lokala politiker eller demonstrera i Stockholm. Det är därifrån det sker en förändring, det är inte från fabriksgolvet, säger han.

Christer Fuxborg menar att direktiven måste komma uppifrån för att det ska bli en förändring. Gudrun Romeborn menar tvärtom att aktionen var lyckad.

– Den hade två syften. Först och främst var det att rädda den enskilda och då är det oftast de som står närmast den individuella som inleder en sådan process, säger hon.

Men man vill också förändra migrationspolitiken, berättar hon. Något hon tycker att man bidrar till genom att genomföra aktioner som den här.

– I det rådande akuta säkerhetsläget så känns det inte humant och inte värdigt ett land som Sverige att utvisa personer till Afghanistan, säger hon.

Framgångsrika exempel

Christer Fuxborg menar att det enda som händer är att man måste genomföra och planera en ny transport – att situationen för den enskilde egentligen inte förändras. Gudrun Romborn menar att det finns exempel då asylprocessen har omprövats efter liknande aktioner, som slutat med att personen fått stanna.

Gränspolischef Susanne Arvidsson instämmer med poliskollegan:

– Det är klart att det inte är bra att det blir sådana här utspel som det var i går. Det är självklart att det måste försöka förhindras.

Varför är det inte bra? 

– Det får följdeffekter för olika aktörer i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningsprotest

Mer i ämnet