Foto: Bengt Persson

Historisk premiär för Roller derby

Uppdaterad
Publicerad

För första gången får kontaktsporten Roller derby ett eget seriespel i Sverige. På lördagen spelas den historiska matchen i Angereds sporthall.

Det göteborgska laget Dock City Rollers möter Västerås Roller Derby i premiärmatchen för svenskt seriespel i Roller Derby. Sporten är en ny ung sport, 2011 valdes den in som den femte disciplinen inom Svensk Skridsko.

Nationellt seriespel finns endast i ett annat land i Europa, och det är i Finland.  Att det nu blir seriespel även i Sverige är inte bara roligt, utan också viktigt menar Sandra Ihlberg som är lagkapten för Dock City Rollers.

Både tufft och fartfyllt

– Det här betyder jättemycket för sporten, säger Sandra Ihlberg, till SVT:s Västnytt. Seriespel betyder att det också blir slutspel under SM. Nu blir vi kanske snart erkända som en ”riktig sport”.

Högsta serien i seriespelet kommer att gå under namnet Elitserien och består av sex lag, varav två är från Göteborg.

–  Sporten växer så det knakar och jag hoppas att fler kommer att få upp ögonen för sporten nu, säger Sandra Ihlberg. Det är en vansinnigt rolig sport både att spela och titta på.

Det här är Roller derby

* Roller derby utövas på rullskridskor. Sporten går ut på att utövarna, uppdelade i två lag, kör på en oval inomhusbana och poäng delas ut till en spelare som kör förbi varje medlem av motståndarlaget. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.

* Sporten kommer från USA och har en historia som sträcker sig nästan hundra år bakåt i tiden. Höjdpunkterna kan betraktas som tidigt 1970-tal.

* Under de senaste fem-tio åren har sporten gjort comeback världen över. Det är fortfarande bara i USA som roller derby har nått status som en riktig publiksport med arenor specialbyggda för ändamålet.

* Det existerar lag med manliga åkare, mixade lag, men sporten består framför allt av kvinnliga spelare.

Källa: Svenska Skridskoförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.