Christer Abrahamsson, besökare på Räddningsmissionens frukostcafé, till vänster och Siv Boqvist, samordnare på frukostcafét, till höger. Foto: SVT

Café för hemlösa tvingas flytta ut: ”Saknar gröten därinne”

Uppdaterad
Publicerad

Corona innebär att situationen för hemlösa och personer i social utsatthet blir svårare. Göteborgs hjälporganisationer har nu börjat ställa om sin verksamhet för att minska smittspridningen. På Räddningsmissionens frukostcafé tvingas besökarna nu att äta frukost utomhus.

– Jag är glad att de ändå håller öppet men jag saknar gröten därinne, säger Nils, som ofta besöker cafét.

Frukostcafét finns på Vasagatan i Göteborg, har öppet  fyra dagar i veckan och tar emot ungefär 150 besökare per gång. Vanligtvis håller de till inomhus och besökarna serveras då grötfrukost och har möjlighet att duscha och tvätta sina kläder. Men förra veckan tog Räddningsmissionen beslut om att istället servera frukosten utomhus för att undvika smittspridning.

– Vi har en liten lokal och väldigt mycket gäster som kommer till oss. Därför kände vi att det är bättre att stänga cafét och flytta ut, säger Siv Boqvist samordnare på Frukostcafét.

Coronaviruset i Västsverige

En särskilt utsatt grupp

Christer Abrahamsson som har varit en flitig besökare på frukostcafét i många år skulle föredra att vara inomhus, men är glad över att cafét fortfarande håller öppet.

– Det är inte optimalt att stå här på gatan och småhuttra, men det är ändå fantastiskt av dem att hålla ut i det längsta. Det här stället betyder mycket för mig. Ett vänligt ord från personalen kan rädda min dag, säger han.

Enligt Siv Boqvist lever många av besökarna i hemlöshet och är särskilt utsatta när det kommer till Coronaviruset.

– Flera av dem har underliggande sjukdomar och ingår i riskgruppen för Corona. De tvingas också att vara ute och frysa när allt stänger ner och därför är det viktigt att vi håller öppet, säger hon.

”Tillsatt en krisgrupp”

Personer som uppvisar symptom på Coronaviruset är i nuläget inte välkomna att sova på Räddningsmissionens härbärgen. Hur hjälporganisationen ska göra med de personerna är ännu inte klart, men enligt Siv Boqvist arbetar de hårt för att hitta en lösning.

– Vi har inte haft något sådant fall ännu, men det är en febril verksamhet och vi har tillsatt en krisgrupp för att hitta en lösning. Det kanske kan vara att det finns någon avskild plats för de här personerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet