I klippet hör du specialistläkaren berätta mer om projektet. Foto: SVT

Hjärtbussen – nytt vapen i kampen mot hjärtsvikt

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen invigdes Hjärtbussen som snart kommer synas på platser runtom Västra Götalandsregionen. Ett koncept där patienten genomgår sedvanlig diagnostik samt forskningsundersökningar vid ett enda tillfälle, i patientens närområde.

För att kunna diagnostisera hjärtsvikt krävs, förutom typiska symtom, även tillgång till bild- och funktionsdiagnostiska metoder. Det leder ofta till upprepade sjukhusbesök för patienten. Sara Svedlund, specialistläkare och docent i klinisk fysiologi och forskningsansvarig för projektet vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, menar att Hjärtbussen nu förkortar besökstiden, men att man också kommer närmare patienten.

”Kan svara på viktiga frågor”

Vad hoppas ni uppnå med det här projektet?

– Vi tror att vi kommer att kunna hitta orsaker till en viss typ av hjärtsvikt som vi är intresserade av. Och det är en typ av hjärtsvikt där hjärtat har en bevarad pumpförmåga men en försämrad avslappningsförmåga. Vi tror att vi bland annat, genom att kartlägga kranskärlsfunktion med ultraljud, kan svara på en del viktiga frågor som vi har ställt oss, säger Sara Svedlund.

Det handlar om att hjärtat provoceras med ett läkemedel som simulerar fysisk ansträngning samtidigt som man undersöker blodflödet i kranskärlen med ultraljud på utsidan av bröstkorgen.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.