Foto: TT

Hjärtsjuk kvinna slipper fängelse – 10 år efter domen

Publicerad

Fängelsedomen skulle verkställas – nästan tio år efter att sista domen föll. Enligt kvinnans familj har hon bland annars diabetes och ska utredas för demens. Regeringen har nu benådat den 74-åriga kvinnan.

Den 74-åriga kvinnan är rullstolsburen, har en allvarlig form av diabetes, medicineras för hjärtfel, har drabbats av stroke flera gånger och ska utredas för demens enligt hennes barn.  

I offentliga handlingar som nyhetsbyrån Siren har tagit fram berättar kvinnans barn att polisen kom hem till henne i Västsverige i slutet av juni i år. Poliserna hade en inställelseorder. Hennes fängelsedom på ett år och sex månader från mer än tio år tillbaka skulle verkställas. Det är Uppsala tingsrätt som hösten 2005 dömde kvinnan för grovt bedrägeri.

”Extremt ovanligt”

– Det är extremt ovanligt att det tar så här lång tid innan verkställigheten påbörjas, säger Jonas Sjösteen, rättsvårdsexpert på Kriminalvårdens placeringssektion, till Nyhetsbyrån Siren. 

Kvinnan trodde i sin förvirring att poliserna var några gamla grannar från en ort där hon tidigare varit bosatt berättar hennes barn vidare i ett, mejl till justitiedepartementet. Kvinnan fördes till ett häkte där hon spenderade natten.

Fick nåd av regeringen

Kvinnan har sökt nåd från regeringen med hjälp av sina barn. Tre veckor efter att kvinnan togs till förvar har hon nu blivit benådad av regeringen.

I vanliga fall ska en fängelsedom genomföras så snart som möjligt. Kriminalvården kan inte uttala sig om det enskilda fallet och varför det har dröjt sedan 2007 med verkställande av domen mot kvinnan. 

– Det kan till exempel bero på att personen aktivt har hållit sig undan eller vistats utomlands under en lång tid. Det kan också bero på att personen har sökt nåd. Då har det tidigare varit långa svarstider. Polisen letar inte alltid aktivt, utan det är ofta tillfälligheter som avgör och om man då lever ett lugnt liv och inte är brottsaktiv kan man lyckas hålla sig undan, säger Jonas Sjösteen till nyhetsbyrån Siren.

Fakta: dömd till fängelse

Det är Kriminalvårdens uppdrag att se till att ett fängelsestraff verkställs. 

Ett fängelsestraff ska verkställas så snart som möjligt. Det betyder normalt tre månader efter att domen har vunnit laga kraft, som innebär att den inte längre kan överklagas.  

Om en person inte inställer sig så begär Kriminalvården i normalfallet personen förpassad, vilket innebär att det lokala polisområdet där personen bor ska söka i hemmet och på arbetsplatsen. Om polisen inte hittar personen ska ett hinderbevis skickas till Kriminalvården som därefter gör en nationell efterlysning. Personen registreras då som efterlyst i polisens system och det är polisens ansvar att bevaka efterlysningen.

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.