En ambulans finns alltid på plats vid match Foto: SVT

Hockeyambulanserna ses över

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Frölunda Indians avtal med ambulansverksamhet ses över. Det vill SU:s styrelse.

– Vi låter verksamheten gå igenom det här igen med Frölunda och se vad som kan förbättras.

Det säger Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande i styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset efter onsdagens styrelsemöte.

Det muntliga avtalet innebär i dagsläget att ambulanspersonalen ställer upp frivilligt vid Frölundas matcher. Någon lön förekommer inte. Vårdförbundet är kritiskt och tycker upplägget med ”hockeyambulansen” är osmakligt.

Men enligt Anna-Karin Juwel-Egeland, verksamhetschef för ambulansen på SU, räcker inte schemat för att skicka personal på arbetstid varje gång Frölunda har hemmamatch.

– Det är alldeles för många tillfällen. Vi kan inte förbinda oss till det.

Ställer upp

Sahlgrenska ställer sina ambulanser till förfogande på flera utomhusevenemang i Göteborg. Göteborgsvarvet och musikfestivalen Way Out West är exempel på event då en extra ambulans bokas ut med personal som SU står för.

– Det börjar med Chalmerskortegen varje vår och sen rullar det på, säger Anna-Karin Juwel-Egeland.

Vid fotbollslandskamper hyr däremot arrangören en ambulans från SU. Även då får personalen lön.

Andra klubbar betalar

SVT Nyheter Västs kartläggning visar att de flesta elitklubbar inom SHL betalar för både personal och ambulans. Frölunda Indians betalar endast 1 500 kronor för ambulansbilen och sparar flera tusen kronor per match på att ambulanspersonal ställer upp gratis.

– Det är väldigt många personer som arbetar ideellt för oss. Det är inte konstigt alls i vår värld, säger Frölundas ordförande Mats Grauers i SVT Nyheter Västs granskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ambulanssjukvården i Göteborg

Mer i ämnet