Ambulanspersonalen hjälper en äldre man under en Frölundamatch. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Politiker kritiserar hockeyambulansen

Publicerad

Nu kommer politiska reaktioner på SVT Nyheter Västs avslöjande om att ambulanspersonal betalas med hockeybiljetter istället för lön. Avtalet är muntligt och där börjar problemen menar vice ordförande i Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse.

– Jag tycker det är bra att man granskar all offentlig verksamhet. Den ska hålla för det. Det viktigaste i det här fallet är att vår personal vet och kan vara säkra på vilka villkor som gäller på jobbet. Jag tycker att kollektivavtal, rimliga löner och avtal som är skriftliga ska finnas för alla på jobbet, säger Cecilia Dalman Eek till SVT Nyheter Väst.

Kommer du i egenskap av vice ordförande i Sahlgrenskas styrelse gå vidare med det här på något sätt?

– Jag har redan ställt frågor till sjukhusledningen om detta. Jag har ifrågasatt hur ett avtal som detta kan vara muntiligt och vilka villkor som gäller för personalen på jobbet.

Verksamhetschefen för Regionens ambulanssjukvård i Göteborg Anna-Karin Juwél-Egeland har inte velat träffa SVT Nyheter Väst för en intervju om ”Hockeyambulansen” utan svarat genom presstjänsten via mejl på våra frågor. När vi ifrågasatt att man bara tar 1.500 kronor betalat för ambulansen men inte fakturerat för personalens jobb har hennes förklaring varit att man inte vill driva uthyrningen av sin ambulans som en affärsverksamhet.

– Vi anser inte att ambulansen ska ägna sig åt kommersiell verksamhet och därför hyr vi ut ambulansen till ett självkostnadspris. Att vi inte hyr ut ambulansen med personal handlar om att vi inte har förutsättningar att låta våra medarbetare utföra detta på beordrad övertid. Därför får det ske frivilligt genom att de som är intresserade anlitas av Frölunda HC, skriver Juwél-Egeland till SVT via presstjänsten.

”Tycker Frölunda kan betala”

Men Cecilia Dalman Eek tycker att ambulansen bör hyras ut med personal. Men förutsättningen ska vara att man tar betalt för jobbet.

– Jag tycker att Frölunda hockey kan betala vår personal för att de gör sitt jobb, avslutar vice ordförande i Sahlgrenskas styrelse Cecilia Dalman Eek.

Moderaten Johnny Bröndt är ordförande i Sahlgrenskas styrelse men han är på resande fot och uppger att han inte har möjlighet att sätta sig in i ärendet för en kommentar. Han hänvisade oss istället till SU:s sjukhusdirektör Barbro Fridén men hon vill inte ställa upp på en intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ambulanssjukvården i Göteborg

Mer i ämnet