Just den här tacklingen av Djurgårdens Marcus Sörensen ägde rum när laget mötte Örebro i SHL 2015. Foto: TT

Hockeyhjärnor – en nyckel mot demens?

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning från Göteborgs universitet kan vara första steget mot att minska risken för demenssjukdomar hos personer som utsatts för flera hjärnskakningar.

Upprepade hjärnskakningar har länge setts som en riskfaktor för att senare i livet utveckla alzheimer eller andra typer av demenssjukdomar. Flera studier har gjorts på personer som sysslar med olika typer av kontaktidrott, som amerikansk fotboll eller boxning.

Nu har forskare vid Sahlgrenska akademien studerat 28 idrottare, flera av dem ishockeyspelare med bakgrund i svensk elithockey på dam- och herrsidan. Gemensamt för dem var att de drabbats av långvariga besvär efter upprepade hjärnskakningar. Bland annat tittade man efter om de befann sig i ett förstadie till alzheimer.

Då blev forskarna förvånade.

”En överraskning”

– Det var en överraskning faktiskt, säger Henrik Zetterberg, professor i neurokemi som tillsammans med bland annat Pashtun Shahim ligger bakom studien.

Resultaten visade att idrottarna hade en förändrad omsättning av ett protein som kan kopplas till alzheimer, men inte hade den typ av proteinansamlingar vid nervtrådar, så kallad plackpatologi, som ses vid sjukdomen. Däremot var ett av resultaten av att det finns någon typ av inflammation med i bilden.

– Det är intressant, för då skulle man kunna hämma inflammationen och på så vis förkorta symptomen de har. Det skulle kunna minska risken för kroniska symptom, säger Henrik Zetterberg.

Förändringarna gällde främst de hockeyspelare som hade haft men efter hjärnskakning i mer än ett år och inte kunnat återgå till spel.

Finns inga läkemedel än

Han vill inte kalla upptäckten för ett genombrott utan snarare ett ”distinkt fynd” som kan leda arbetet framåt. Fler studier på området behövs och forskarteamet hoppas kunna följa de här personerna under flera års tid för att se hur deras hjärnor utvecklas.

– Just nu finns det inga läkemedel mot besvären, man behandlar dem bara symptomatiskt. Men det här skulle kunna vara ett steg på vägen mot att utveckla terapier i framtiden, säger Pashtun Shahim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.