Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så kämpar Ludwig och hans familj med rehabilitering efter svåra olyckan. Foto: Privat/Polisen

Hockeytalangen Ludwig Andersson överlevde bilolycka i Lerum – mot alla odds

Uppdaterad
Publicerad

På bara några sekunder förändrades 18-årige hockeytalangen Ludwig Anderssons liv för alltid. Det var halt, bilen fick sladd och den mötande linjebussen körde med full kraft rakt in i sidan.

För första gången berättar nu hans mamma om kampen tillbaka.

– Vi fick besked tre gånger om att han inte skulle överleva. Resan är lång, men det är ett mirakel att han lever, säger Pernilla Andersson.

Den korta resan onsdagen den 7 december förra året var tänkt att gå från gymnasieskolan i Lerum till ett gatukök. Men de fyra tonårskillarna kom aldrig fram.

– Vi hörde om olyckan på radio och försökte ringa till Ludwig flera gånger, men fick inget svar. Till slut ringde det tillbaka, men det var från Sahlgrenska, säger Pernilla Andersson.

Fick besked om att han inte skulle överleva

Kraschen var hård och Ludwig Andersson, som satt på den sida där linjebussen körde in i bilen, skadades allvarligast.

Flera omfattande blödningar i huvudet gjorde att läkarna inte hade något hopp om att Ludwig skulle överleva. Mot alla odds vaknade han upp efter två månader.

I dag har Ludwig flyttats till ett korttidsboende. Men det är en kamp att övervinna de svårigheter som olyckan inneburit. Han kommunicerar genom att blinka med ögonen.

Möt Ludwig och hans mamma i klippet.

Insamling med stor spridning

Familjen har tillsammans med hockeyklubben Bäcken HC startat en insamling för att kunna hjälpa honom mer. Inlägget fick stor spridning i sociala medier och på mindre än en timme hade det delats 100 000 gånger.

– Det är nu eller aldrig. Han måste få alla förutsättningar för att bli så bra som möjligt, säger Pernilla Andersson.

Polisen har konstaterat att olyckan berodde på det hala väglaget och ingen är misstänkt för något brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.