Foto: TT

Höftfrakturer hos äldre som äter kortison kan mer än halveras

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en billig metod för att minska äldres höftfrakturer, en av de mest kostsamma åkommorna inom svensk sjukvård. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet. Med den metoden skulle höftfrakturerna kunna minskas med 65 procent bland de som äter kortison.

Många äldre får kortison mot bland annat ledgångs- eller muskelreumatism. En behandling som leder till att skelettet långsamt bryts ner. Den benskörhet som blir följden av kortisonbehandlingen fördubblar risken för att den äldre ramlar och bryter höftbenet.

Höftfrakturen leder ofta till funktionsnedsättning hos den äldre, försämrad livskvalité och för tidig död då många över 80 år inte klarar en omfattande operation med långt stillaliggande sjukhusvistelse och risk för till exempel infektioner och blodpropp. Mellan 20 och 30 procent av patienterna dör inom första året efter höftfrakturen.

Ny metod mot höftfrakturer

Men nu visar en studie gjord av en forskargrupp på Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet och publicerad i den amerikanska läkartidningen JAMA, att om man ger kortisonpatienterna även läkemedelssubstansen alendronat så minskar risken för höftfrakturerna med 65 procent.

LÄS MER: Få bukt med stela höfter

– Det finns en rad tidigare studier som visar att om man ger patienterna alendronat i samband med kortisonbehandlingen så förbättras skelettets täthet och patienterna får starkare ben. Och det finns även mindre studier som visar att alendronat vid kortisonbehandling skyddar mot brott på kotorna, säger Mattias Lorentzon, professor i geriatrik på Sahgrenska akademin, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset och den som är ansvarig för studien.

– Vad som är nytt nu är att substansen även skyddar mot höftfrakturer som är den allvarligaste typen av benbrott. Och det har man inte undersökt tidigare.

Minskning av höftfrakturer med 65 procent

Forskarna har samkört folkbokförings-, patient- , läkemedels- och dödsorsaksregistret samt Senior Alert för att genomföra studien. Och från ett underlag på 400.000 äldre patienter valde man ut 1.802 patienter som fått alendronat vid kortisonbehandling under minst tre månader och med en dos på minst fem milligram per dag. Samt en grupp på 1802 personer som inte hade fått alendronat i samband med kortisonbehandlingen.

Snittåldern i studien var runt 80 år och sju av tio patienter var kvinnor.

LÄS MER: Hemskickad med höftfraktur avled senare

Och det visade sig att i gruppen som inte fått tilläggssubstansen hade 4,1 procent brutit höftbenet efter drygt 15 månader. Medan i gruppen som fått alendronat hade bara 1,5 procent brutit höftbenet. En minskning av frakturer med 65 procent och i den minskningen är även andra benbrott än höftfrakturer inräknade.

Känt att kortisonbehandling urholkar skelettet

Man har i årtionden vetat att kortisonet har negativa effekter på skelettet. Patienter tappar upp till 12 procent av sin benmassa under första året av behandlingen. Samtidigt som alendronat är den vanligaste medicinen mot benskörhet och har funnits i Sverige sedan mitten av 60-talet.

Så frågan är varför bara en fjärdedel av patienterna hittills har fått substansen för att lindra skadorna av kortisonet.

– Det är inte så känt  inom vården. Många läkare sätter in kortison mot ledgångs- och muskelreumatism men tänker inte på att man behöver skydda skelettet. Så det beror på att det inte funnits rutiner för detta och på okunskap som finns hos enskilda vårdgivare.

Liten risk för biverkningar

En annan orsak till att metoden inte används mer kan vara att tidigare studier visat att alendronat kan ge benbrott hos några få patienter. En risk som enligt de studierna visat sig vara 5 fall på 10.000 patienter. I USA har man använt de här sällsynta biverkningarna för att stämma läkemedelsbolagen och det har spridits information på nätet där man skrämmer upp människor med de sällsynta biverkningarna. Och det är också något som kan ha påverkat den svenska sjukvården mot behandlingen, menar Mattias Lorentzon.

– Men det är en grav missuppfattning eftersom nyttan med att sätta in substansen är så oerhört mycket större än risken. Vi har också tittat på sällsynta benbrott i vår studie men inte hittat någon överrisk för dem. Däremot ger alendronat ett oerhört gott skydd mot det som är det allra vanligaste, höftbrott.

Billigt skydd

I Sverige har man upp till 18.000 höftfrakturer om året och i genomsnitt ligger sjukhusvården på tio dygn per patient. Att skydda kortisonpatienterna med alendronat kostar däremot bara 200 kronor per patient och år.

Trots det är det bara en fjärdedel av kortisonpatienterna som behandlas med alendronat.

– På flera ställen i landet har man nu börjat med nya vårdrutiner där man ser till att alla som har haft ett benbrott får den skyddande behandlingen och det på en direkt uppmaning från Socialstyrelsen. Men när det gäller höftfraturer har det hittills inte funnits belägg för att det skulle hjälpa mot de, säger Mattias Lorentzon. Men det tycker vi att det finns nu med det resultat vi fått av den här studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.