Fredrik Oredsson och Rickard Plato oroar sig för höga magnetstrålningsvärden från en högspänningsledning nära deras boende. Foto: SVT

Höga magnetfältsvärden oroar familjer i Floda

Uppdaterad
Publicerad

När Rickard Plato tittar ut genom fönstret ser han högspänningsledningen som ligger nio meter ifrån huset. Han och grannarna har uppmätt nästan 17 gånger högre magnetfältsvärden än rekommenderat.
– Det känns ju lite obehagligt med tanke på att vi har barn, säger han.

De 21 hushållen  i Floda har hamnat i en segdragen långbänk vad gäller kampen mot högspänningsledningen, som de menar ligger för nära deras hus, något som Göteborgs Posten tidigare berättat.

– Ledningen medför alltför höga magnetfältsvärden, då de nya riktlinjerna är 0,4 mikrotesla. Vi har mätt upp som mest 6,7 mikrotesla på vår tomt, säger Rickard Plato.

Det hörs ett surrande i luften när regnet träffar högspänningsledningen som är en liten bit över oss. Den skapar dels ett magnetfält som väcker oro hos de boende, dels ett elfält som ger stötar mot metallföremål, som till exempel brevlådan eller husvagnen. Dessutom tänder elfältet lysrör när det är mörkt. Tre av husen ligger på 9 meters avstånd till ledningen istället för rekommenderade 23 meter. Elfälten är obehagliga, men inte farliga.

– Det var inga stora problem när vi flyttade hit 2007, säger Rickard Plato, det har uppkommit mer allteftersom.

– Nu är det frågan om Svenska Kraftnät ska få förnyat tillstånd eller inte för att driva ledningen, och det är ju ett nytt beslut som ska fattas, säger Fredrik Oredsson, boende Tranbärsvägen Floda. Och då anser vi att man ska ta hänsyn till dagens kunskap och forskning om magnetstrålning.

Frågan avgörs av Energimarknadsinspektionen

Lösningen som de boende önskar är att en stolpe, och därmed ledningen, flyttas några hundra meter västerut.

Men enligt Svenska Kraftnät skulle det här kosta för mycket och kanske ta tio år. Därför har frågan gått vidare till Energimarknadsinspektionen som får avgöra ärendet.

Kan köpas ut

Svenska Kraftnät kan köpa ut fastigheter som har för höga magnetvärden, men erbjudandet har inte gått till alla. Rickard Plato och Fredrik Oredssons granne har fått erbjudande om förvärv, men inte Fredrik eller Rickard. Men trots närheten till ledningen så trivs de bra i området och vill inte flytta.

– Jag har full förståelse för att Svenska Kraftnät driver sin affärsverksamhet, säger Fredrik Oredsson, dom är ju en part och vi är en annan och nu ska Energimarknadsinspektionen bedöma riskerna och avgöra vem som har rätt. Antingen är magnetstrålningen under värdena, och det är ok,eller så visar sig att vi har rätt i vår oro, och då måste Svenska Kraftnät behöva flytta ledningen anser jag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer