Nu får regionen betala 300 000 kronor i diskrimineringsersättning, efter att 2017 ha kallat en stroke för ”kulturell svimning”. Foto: TT

”Kulturell svimning” var stroke – regionen betalar högre skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Mannen fick en hjärnblödning – men vårdpersonalen bedömde det varaen ”kulturell svimning” och nedprioriterade fallet. Nu har VästraGötalandsregionen ingått en förlikning medDiskrimineringsombudsmannen, DO, och betalar ett högre skadeståndtill mannens änka.

I november 2017 drabbades en man av en hjärnblödning, men det dröjde innan den upptäcktes på grund av den initiala bedömningen som gjordes. Det gick att läsa i anteckningar av en sjuksköterska att mannens tillfälliga medvetslöshet var spelad och att tillståndet kanske var en ”kulturell svimning”. Mannen vårdades på sjukhus i omkring ett år och avled sedan i sviterna av en lunginflammation.

DO stämde Västra Götalandsregionen för diskriminering. I maj 2021 dömdes regionen i tingsrätten och fick betala totalt 110 000 kronor i skadestånd till mannens änka. Men DO överklagade domen och krävde att regionen skulle betala 300 000 i diskrimineringsersättning – något som regionen nu går med på. Fallet drivs därför inte vidare till hovrätten.

”Det här målet har haft, och kommer att ha, mycket stor betydelse eftersom domen fastställer att det har varit fråga om diskriminering och visar på den risk som diskriminering inom vården innebär för den enskilde. Och även om pengarna aldrig har varit det viktiga för mannens familj är det höga ersättningsbeloppet en klar signal om hur allvarlig den här händelsen är”, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius i ett pressmeddelande.

Lina Kolsmyr, chefsjurist på VGR, säger att hon tror att allaparter är nöjda med att slippa genomgå en lång och kostsamhovrättsförhandling.

– Det är positivt att vi nu har kunnat mötas iett förlikningsavtal som alla ställer sig bakom, säger hon.

Harvidtagit åtgärder

Förlikningsavtalet innebär att både VGR och DOaccepterar tingsrättens dom vad gäller bedömningen avhändelseförloppet. Domen slog fast att det skett en diskriminering,men också att det inte är utrett att händelsen lett till faktiskaskador som hade kunnat undvikas.

TT: Hur ser ni på då att det ändåskett en diskriminering?

– Vi har tagit händelsen medjournalanteckningen på stort allvar. Det som hände är noga utrettoch verksamheten har gjort ett stort arbete för att något liknandeinte ska hända igen, säger Lina Kolsmyr.

I klippet kan du höra både änkan och diskrimineringsombudsmannen resonera kring tingsrättsdomen i maj 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.