Volvo cars vd Håkan Samuelsson. Foto: TT

Högre tullar äter upp Volvovinst

Uppdaterad
Publicerad

Tullar och kostnader för produktlanseringar äter upp en stor del av vinsten för biltillverkaren Volvo Cars, som börjat regionalisera bilproduktionen för att hantera nya handelskonflikterna.

”Jämfört med förra året har lönsamheten påverkats av produktlanseringskostnader, högre tullar liksom effekter av licensförsäljning”, skriver vd Håkan Samuelsson i en kommentar.

Volvo Cars, som ägs av kinesiska Geely, redovisar en vinst före skatt på 1 469 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 3 625 miljoner kronor under samma kvartal ett år tidigare.

Omsättningen steg till 56 776 miljoner kronor, upp från 48 271 miljoner.

Stadsjeepar 60 procent att försäljningen

”För hela året räknar vi med rekordförsäljning och fortsatt starka vinster”, skriver Håkan Samuelsson.

Försäljningen av fordon ökade med 14 procent till 154 914 bilar under årets tredje kvartal. I USA och Kina är ökningen 15,1 respektive 14,1 procent, medan den europeiska försäljningen stiger 8,3 procent.

Pådrivande i utvecklingen är försäljningen av stadsjeepar, som nu uppgår till över 60 procent av den totala försäljningen. Därtill kommer nya XC40-modellen, som framgångsrikt etablerar sig i ett tillväxtsegment.

”Detta har bidragit till ökade marknadsandelar särskilt i Kina och USA”, skriver Håkan Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.