Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomas Bengtsson på Högskolan Väst menar att informationen från svenska myndigheter varit knapphändig. Foto: SVT

Pakistanska studenter stoppas från att studera i Sverige – Högskolan Väst förlorar 50 antagna

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt för pakistanska studenter att ansöka om uppehållstillstånd för studier i Sverige. Anledningen är att den svenska ambassaden har stängt på grund av säkerhetsläget i landet.

– Hos oss är det 50 studenter på masternivå som inte kan komma hit, säger Tomas Bengtsson på Högskolan Väst.

Ambassaden i Pakistans huvudstad Islamabad stängde i början av april. Migrationssektionen har sedan dess inte kunnat hantera några ärenden som kräver besök vid ambassaden.

– Vi har försökt att få besked om hur vi ska gå vidare för att stötta våra studenter. Men har inte fått några tydliga svar. Utländska studenter är en grupp som är viktig för oss, säger Tomas Bengtsson som är internationell samordnare på Högskolan Väst.

Högskolan Västs ekonomi påverkas av de 50 studenterna som inte kunnat börja studera i Trollhättan under hösten, eftersom högskolan gått miste om flera miljoner i intäkter.

– Bristen på studenter får även en negativ påverkan på de internationella utbildningarnas kvalitet, säger Tomas Bengtsson.

Hänvisas till Etiopien

Under 2022 gjorde Migrationsverket riktade insatser för att stoppa missbruk eftersom fusk med uppehållstillstånd för studier har ökat. Det ledde till betydligt fler avslag för bland annat pakistanska studenter redan före ambassaden stängdes. 

Hur många internationella studenter från Pakistan som skulle ha börjat studera till hösten i Sverige finns det ingen samlad statistik över. Men KTH och Chalmers som är två lärosäten med hög andel internationella studenter på sina program har 100 respektive 80 antagna pakistanska studenter till hösten.

Efter stängningen av ambassaden i april hänvisas studenterna från och med mitten av juni istället till ambassaden Addis Abeba i Etiopien.

– Det är väldigt långt bort och högt ställda krav att man ska åka till en annan världsdel bara för att ordna detta. Det är inte alls ultimat, säger Tomas Bengtsson.

Sveriges ambassad i Pakistan har avböjt en intervju om stängningen.

I klippet: Hör Tomas Bengtsson om hur Högskolan Väst påverkas av att de antagna studenterna från Pakistan inte kan komma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.