På S:t Lukas klinik i Mölndal har antalet nybesök nästan fördubblats under sommaren. Foto: SVT

Högt tryck hos parterapeuten – ”Dubbelt så många nybesök”

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har trycket på familjerådgivningen i Västra Götaland ökat. På till exempel S:t Lukas mottagning i Mölndal har antalet nybesök nästan fördubblats under sommarmånaderna.

– Man har mer tid, säger Marie Ericsson som är legitimerad psykoterapeut.

I klippet ovan hör du mer om hur många relationer förändrats under coronakrisen.

Det hör till det normala att antalet besök hos parterapeuten ökar något efter semestern. Men i år är det högre tryck än någonsin. En anledning är effekterna av coronakrisen.

Coronaviruset i Västsverige

– Under juni, juli och augusti har vi haft nästan dubbelt så många nybesök i år jämfört med förra året, säger Maria Ericsson.

”Corona säkerligen bidragande”

SVT Nyheter Väst har hört runt bland flera kliniker och mottagningar som erbjuder parterapi. Bilden är densamma överallt. Trycket är hårt.

– Vi har helt klart märkt ett ökat inflöde, många hörde av sig redan under sommaren med önskemål om parterapi. Rent statistiskt ser vi ju också att skilsmässorna ökat nu under sommaren i jämförelse med tidigare år. Corona är säkerligen bidragande. Ofta har man kanske haft det lite knackigt innan, något som märks tydligare när man plötsligt behövt spendera mer tid ihop, säger Clara Zelleroth på Wennerdal och Zelleroth Psykologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet