Josefin Gyllenswärd och hennes häst Don Angelo. Foto: SVT

Hon besegrade rädslan – nu vill hon till Ullevi

Uppdaterad
Publicerad

Som nioåring var hon livrädd för hästar. I dag är Josefin Gyllenswärd från Göteborg en av Sveriges främsta dressyrryttare. Hon satsar nu stenhårt för att få vara med när EM avgörs på Ullevi nästa år.

Josefin Gyllenswärd och hennes häst Don Angelo siktar på världstoppen i dressyr. De gjorde sitt första mästerskap i slutet av juni då de bärgade en bronspeng med det svenska laget i U25-EM. Josefin hade den högsta poängen av de svenska ryttarna. Men det var nära att sagan tog slut innan den ens hunnit börja.

– Jag började på ridskola när jag var nio. Inte så långt efter det så var det en liten busig ponny som rullade sig när jag satt på ryggen. Efter det blev jag jätterädd för hästar, berättar Josefin.

Steg för steg lyckades Josefin med stöd av sina föräldrar och ridlärare övervinna rädslan.

– Jag gick från att vara jätterädd till att vara jättemodig men det tog sin lilla tid.

Oglamorös proffstillvaro i England

Josefin började sedan träna på Vena dressyrcenter utanför Kungälv och där kom hon att spendera en stor del av sin ungdom. Nu bor hon sen fem år tillbaka i England där hon förutom att slipa på samarbetet med Don Angelo försörjer sig på att rida och träna andras hästar.

– En vanlig dag börjar med att jag rider min egen häst på morgonen, under förmiddagen rider jag andra hästar på samma gård. På eftermiddagen åker jag och rider hästar på ett annat ställe och på kvällen håller jag oftast en ridlektion, berättar Josefin.

– Hade man inte haft mitt intresse hade det varit en väldigt tuff dag men ridning och hästar är allt för mig så det är inte så jobbigt. Vissa dagar när det spöregnar sidvärtes och blåser ordentligt och man skall spendera sju timmar utomhus, då kanske det inte är jättekul alltid. Sen räcker det att man får EN bra ritt så har det varit världens bästa dag i alla fall.

Siktar mot toppen

Josefin Gyllenswärd är rankad nia i världen i U25-klassen. I en sport där världsstjärnorna ofta är över 40 finns det gott om tid för 24-åriga Josefin att utvecklas. I framtiden hägrar OS men nu siktar hon på en plats i EM nästa år som avgörs på Ullevi.

– Att få tävla på hemmaplan inför alla mina vänner och min familj, det hade varit enormt kul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.