Ia Almström i Kungälv är orolig för att barnen ska smittas av Covid-19 i skolan. Foto: SVT

Mamma håller barnen hemma av oro för coronasmittan – hänvisar till statsministern

Uppdaterad
Publicerad

Ia Almström i Kungälv är orolig för att hennes tre barn ska smittas av covid-19 i skolan. Därför har hon hållit dem hemma sedan snart tre veckor. Nu överväger rektorn på barnens skola att göra en orosanmälan för att barnen inte kommer till skolan.

Ia Almström och hennes tre barn har valt att inte gå till vare sig skola eller arbete på grund covid-19. Men eftersom alla barnen innefattas av skolplikten riskerar familjen nu att bli anmälda till socialtjänsten.

– Vi vill ha rätten att hålla våra barn hemma, säger Ia Almström.

I två veckor har hennes tre barn haft alla sina lektioner i hemmet. Varje dag har de följt skoluppgifterna som de har fått av lärarna och till och med haft hemkunskap och idrott ute på trädgården.

– Lärarna har varit jättehjälpsamma och lagt ut alla uppgifter så att det är tillgängliga digitalt, men det är klart barnen missar vissa viktiga diskussioner i vissa ämnen, men jag är inte orolig för deras skolgång. Mitt yngsta barn har sagt att det funkar bättre att plugga hemma än i skolan, berättar Ia Almström.

Inte orolig för anmälan

De flesta av barnens klasskamrater går i skolan som vanligt. Rektorerna på barnens skolor har sagt att alla barn som är friska måste gå till skolan, något som Ia Almström inte håller med om.

– Från högsta instans, från vår statsminister, har man sagt att alla måste hjälpa till att stoppa smittspridningen, och det är precis det vi gör, säger hon.

”Tröskeln är väldigt låg”

Dennis Reinhold som är skolchef på Kungälvs kommun menar att han förstår att det är ett extraordinärt läge som samhället just nu befinner sig i, men säger också att man måste följa skolplikten.

– Tröskeln för orosanmälan är väldigt låg, och om barn inte kommer till skolan så följer vi de rutiner vi har. Om man ska undervisa barnen hemma så ska man göra en ansökan och ha synnerliga skäl, så att man delar ansvaret mellan vårdnadshavaren och skolan, det är de reglerna vi har, säger han.

Han menar även att om det inte finns något läkarintyg eller något annat giltigt skäl till barnens frånvaro så måste skolan göra en orosanmälan.

– Reglerna är väldigt tydliga för oss, det vore konstigt om vi tolkade lagen på ett annat sätt. Just nu gör vi en kartläggning i Kungälvs kommun för att se hur många barn som faktiskt hålls hemma, vanligtvis gör vi det i slutet av terminen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.