Flydde från Syrien – nu hjälper hon flyktingar från Ukraina på Restad Gård

Uppdaterad
Publicerad

Restad Gård tar dagligen emot människor som flytt från kriget i Ukraina. Deras berättelser väcker många minnen hos flera som arbetar på plats för att ta emot dem, och som bär på egna erfarenheter från krigsdrabbade länder.

– När jag ser det som sker i Ukraina kommer jag ihåg allt jag sett i Syrien, säger Thanaa Morshed, som tidigare bott på Restad Gård och som idag arbetar för Röda korset.

I klippet berättar Thanaa Morshed om sitt arbete med att ta emot flyktingar.

Thanaa Morshed flydde från kriget i Syrien och kom till Sverige 2016. I flera år bodde hon på Restad Gård i Vänersborg, som är Sveriges största asylboende.

Redan då arbetade hon som volontär för Röda korset. Nu är hon anställd och bistår nya asylsökande med allt från kläder och blöjor till stödsamtal med traumateamet.

– Jag var ny i Sverige och fick hjälp, nu är det min tur att hjälpa till, säger Thanaa Morshed.

Stort behov av tolkar

Med telefonen i högsta hugg jagar Thanaa Morshed efter tolkar som kan många olika språk. Just nu är behovet av tolkar som kan ukrainska stort, men det är inte bara är ukrainare som kommer till asylboendet.

Under fredagen väntas en buss med människor dit som flyttats från ett asylboende i Göteborg, och de är också alla nya i Sverige.

I en soffa i ett litet rum där Thanaa Morshed dukat fram lite fika till de som kommer, sitter en äldre ukrainsk kvinna som behöver stöd. Thanaa Morshed får tag på en tolk som kan ukrainska och arabiska, så att hon kan förstå och göra sig förstådd för kvinnan.

– Hon såg allt. Jag sa till henne att vi har samma bakgrund och att jag förstår henne. Och att hon inte är ensam, säger Thanaa Morshed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.