Agneta Granberg (M) vill öppna upp för bad vid Röda sten i Göteborgs hamn. Foto: TT

Hon vill ta bort badförbudet i Göteborgs hamn

Uppdaterad
Publicerad

Det råder badförbud i Göteborgs hamn. Men enligt experterna går det faktiskt att bada i älven. Agneta Granberg är moderat ledamot i regionfullmäktige och hon vill att förbudet hävs.

– Man kan ta ett eget ansvar för det man gör, säger hon.

Många åker färja över Göta älv. Andra fiskar i den. Men få tar ett dopp i vattnet – åtminstone inne i Göteborgs hamn.

Det vill Agneta Granberg (M) ändra på, och vill i stället välkomna människor till de naturliga badplatser som finns vid till exempel Röda sten.

– Göteborg vill ju växa och vill att invånare ska ha tillgång till olika miljöer. Det är också en fråga för turismen, att man kan visa upp i alla fall små plättar där man kan stoppa fötterna i vattnet utan att vara oroliga, säger hon.

Går att bada i älven

För drygt 13 år sedan motionerade hon om att slopa badförbudet i Göteborgs hamn – och blev nerröstad. Men enligt experter är vattnet som rinner ut genom Göta älv i Göteborg sannolikt renare i dag än det varit på över 100 år. Pr

Agneta Granberg (M), ledamot i regionfullmäktige. Foto: SVT

ovtagningar som gjordes 2004 visade att vattnet var godkänt eller godkänt med anmärkning åtta av tio gånger.

– När vattnet är dåligt så hör det ofta ihop med att det stormar eller att det regnar och då finns det normalt sett ingen som vill bada ändå. Sedan tycker jag att man kan ta ett eget ansvar för det man gör, säger Agneta Granberg.

Trots det är det i dag totalförbud mot att bada i hamnen.

SE MER: Här badar de i Göteborgs hamn – i ”Pöl harbour”

Har inte undersökt badmöjligheterna

Göteborg stad har inte undersökt hur många dagar om året en badplats vid exempelvis Röda sten skulle vara hälsofarlig, inte heller hur långt ut man kan simma utan att riskera bli påkörd eller nerdragen av de strömmar som båtar skulle kunna sätta igång.

– Om det skulle visa sig att fartygsrörelserna gör att det blir strömmar här inne, då är det klart att man inte ska öppna upp det som strand, men det är ju ingen som har kollat det, säger Agneta Grandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.