Foto: Google earth

Hot mot gymnasieskola i Göteborg – alla elever hemskickade

Uppdaterad
Publicerad

Polisens insatsstyrka är på Katrinelundsgymnasiet i centrala Göteborg. En person, troligen en tidigare elev, ska ha hotat elever och personal genom sociala medier. Personens anhöriga har även ringt till polisen och varnat för honom. På fredagsförmiddagen skickades samtliga elever, över tusen, hem.

Det var strax efter klockan 10 på fredagen som polisen larmades om hoten.

– Vi tar det på allvar och gör bedömningen att vi måste få tag på den här killen, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i väst.

Adlersson vill inte gå in på vad hotet innehåller. Men enligt uppgift till polisen ska den misstänkte vara en man i 20-årsåldern som har varit elev på skolan tidigare.

Mannen ”ska eventuellt må psykiskt dåligt.”, enligt polisen.

– Vi har upprättat en anmälan om grovt olaga hot mot grupp. Skolan skickar nu hem alla andra elever, säger Peter Adlersson.

Skolan utrymd

Förutom att eleven ska ha riktat allvarliga hot i ett meddelande, har dennes anhöriga ringt till polisen och berättat att han hotat ”att göra något”, enligt Adlersson.

Han ska dessutom ha varit hotfull på plats på skolan under morgonen.

Under förmiddagen tog skolledningen, på uppmaning av polisen, beslut om att utrymma skolan som har runt 1 150 elever. 

– Vi utrymde först hela skolan. Nu har vi bett eleverna hämta sina saker och sedan gå hem, säger Stefan Öhman, områdeschef på Katrinelundsgymnasiet.

Enligt Öhman gick allt lugnt till.

– Både elever och personal har skött sig exemplariskt. Det är ingen trevlig händelse men jag upplever att alla håller sig lugna, säger han.

Stort sökpådrag

Polisen söker nu efter den tidigare eleven även på andra håll än i skolan, han är ännu inte påträffad.

– Vi har information om olika platser där han kan befinna sig så vi söker på flera platser, säger Peter Adlersson.

Enligt Adlersson förhörs just nu andra elever.

– Vi försöker få reda på så mycket som möjligt om den här eleven. Vi förhör elever och andra som kan ha information att lämna.

Poliser på plats vid Katrinelundsgymnasiet. Foto: SVT

Polisen har upprättat en så kallad särskild händelse och söker nu med en omfattande insats efter eleven. Även polisens insatsstyrka deltar i jakten.

”Den primära uppgiften för insatsen är att förhindra våldsbrott, hitta och frihetsberöva den misstänkta eleven” skriver polisen på sin hemsida.

Se hela direktsändningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.