Anne Netterlid, vd för Vänersborgs gästhamn och marina, har stängt ställplatserna för husbilar. Det lönar sig inte när kommunen har gratisparkeringar, menar hon. Foto: Richard Veldre

Hotas av konkurs – efter kommunens nya gratisparkering

Uppdaterad
Publicerad

Vänersborgs gästhamn och marina förberedde sig inför en tuff sommar på grund av coronakrisen. Men krisen fördjupades när Vänersborg ordnade en gratis husbilsparkering. Enligt företagets vd, Anne Netterlid, har 80 procent av verksamheten gått förlorad – vilket leder till att företaget riskerar konkurs.

– Vi står inför hot att vi får lägga ner, säger hon.

Inför sommaren iordningställde Vänersborgs kommun fyra pakeringsplatser för husbilar i området Sanden, precis vid Vänerns strand och granne med småbåtshamnen. Där kan husbilar parkera i upp till 24 timmar gratis.

Enligt Thomas Fridén, kommunikatör på Vänersborgs kommun, är tanken med parkeringen att husbilsägaren lätt ska kunna nå centrum.

– Vi har under flera år fått önskemål från turister och handlare om att vi borde vara mer välkomnande för husbilsturister. Det här är ett sätt att göra det lättare att parkera och kunna gå till centrum för att handla eller äta, säger han.

”Utkonkurrerad”

Men gratisparkeringen har också fått andra konsekvenser. Ett par hundra meter bort gapar ställplatserna för husbilar tomma. Vänersborgs gästhamn och marina har tagit beslutet att inte ha några längre.

”Utkonkurrerad av Vänersborg kommuns gratisparkering” står det på en skylt.

– Vi har tappat 80 procent av våra intäkter på våra ställplatser, det innebär att vi står inför hotet att vi får lägga ner helt och hållet, säger vd:n Anne Netterlid.

Enligt Netterlid märkte man snabbt att husbilsägare valde att campa och övernatta på kommunens husbilsparkering för att sen komma till ställplatserna för att ta del av servicen, så som att tömma tankar och fylla på vatten. För Vänersborgs gästhamn och marina gick ekvationen inte ihop. Nu vill man att kommunen inför tidsbegränsning på sin gratisparkering.

– Vi ska ha goda parkeringsplatser för alla fordon, inklusive husbilar. Vi vill att det ska vara en kortare tidsbegränsning på gratisparkeringen, säger hon.

Komplement

Under sommaren har hon påtalat problematiken för Vänersborgs kommun men tidsbegränsningen på 24 timmar står kvar. Därför har hon vänt sig till Konkurrensverket. Men kommunen slår ifrån sig att det är de parkeringarna som är problemet.

– Vi ser det inte som konkurrens utan som komplement, säger Thomas Fridén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.