Humlor och vildbin är hotade av både mat- och bostadsbrist. Men det finns sätt att hjälpa dem. Foto: SVT

Hotell ska rädda vildbina från bostadsbrist

Uppdaterad
Publicerad

På grund av människans påverkan på naturen har vildbina svårt att både hitta mat och bostad. Flera arter är rödlistade men det finns saker vi kan göra för att hjälpa den livsviktiga insekten.

Nästan en tredjedel av maten vi äter har pollinerats av bin- eller humlor, det innebär att det skulle bli tomt i frukt- och grönsaksdisken utan insekterna.

Men människans påverkan av naturen har lett till både mat- och bostadsbrist för vildbina. Bland annat är det giftiga bekämpningsmedel och landskapsförändringar där blommorna blir färre och att gamla träd som vildbina använder som bostad städas bort.

Två tredjedelar av arterna hotade

Två tredjedelar av de 270 humle- och vildbinsarterna som finns i Sverige är rödlistade, det vill säga att deras överlevnad inte är självklar. Men det finns saker att göra för att hjälpa de viktiga insekternas överlevnad.

Förutom att plantera blommor för att ge dem mat, så sprider sig budskapet om vildbinas bostadsbrist och allt fler sätter upp så kallade vildbinshotell. Naturskyddsföreningen uppmanar bivänner att bygga hotell i deras kampanj ”Bivänlig nu”. I Västra Götaland har redan 444 bihotell satts upp av privatpersoner.

I klippet ovan kan ni se trädgårdsläraren Kennert Danielsson visa olika vildbinshotell i Botaniska trädgården i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.