Martin Andreasson, bussförare och fackligt ombud på Kommunal, upplever att arbetsmiljön har blivit hårdare för bussförare. Foto: SVT

Hoten mot bussförare ökar

Publicerad

Hoten mot bussförare har ökat i Västsverige. Nu vill facket att förarna ska slippa utföra biljettkontroller för att de ska få en bättre arbetsmiljö.

För drygt en vecka sedan slutade bussförare på Omnibuss i Uddevalla att kontrollera biljetter ombord på bussarna. Beslutet kom på uppmaning av fackförbundet Kommunal och togs med anledning av att förarna blivit utsatta för en rad hot i samband med kontrollerna.

”Får ont i magen”

Martin Andreasson, bussförare och fackligt ombud på Kommunal, har både upplevt hotfulla situationer själv och fått in flera rapporter från medlemmar som blivit hotade.

– Man blir orolig och får ont i magen när man ska gå till jobbet för man vet inte vad som ska hända. Det är inte roligt alls, säger han.

Efter dialog om en åtgärdsplan hävde arbetsmiljöverket stoppet av kontroller i Uddevalla.

Fler hot

Samtidigt har hoten mot bussförarare ökat. 2011 rapporterades 118 incidenter gällande hot, kränkningar och ofredanden in till Västtrafik. Förra året var samma siffra 175, enligt Västtrafik.

Västtrafik framhåller att även resandet har ökat under samma period, men också att man arbetar med att förbättra situationen för förarna tillsammans med de olika bolagen där förarna är anställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer