Ett hotfullt brev med vitt pulver har kommit till Göteborgs moské. Enligt företrädare för moskén har flera moskéer runtom i landet fått liknande brev de senaste dagarna. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hotfullt brev med vitt pulver skickat till Göteborgs moské

Uppdaterad
Publicerad

Ett brev med ett vitt pulver och ett mycket hotfullt meddelande har skickats till Göteborgs moské. Polisen har varit på plats för att göra en första bedömning. Flera moskéer runtom i landet har fått liknande brev de senaste dagarna.

Meddelandet i brevet var författat på dator och utprintat.

– Det stod nåt om att man inte vill ha oss här, att vi skulle ut ur landet och hör hemma i medeltiden. Och så en massa svordomar. Ganska hotfullt, säger Mohammad El-Alti, som är presstalesperson för moskén på Myntgatan på Hisingen i Göteborg.

Hot om mjältbrand

Dessutom innehöll alltså kuvertet ett vitt pulver. Vitt pulver förknippas i dessa sammanhang med mjältbrand, och polisen vidtar alla nödvändiga försiktighetsåtgärder.

– Det kan röra sig om både gasmasker och kemdräkter. Vi riskerar aldrig personal i onödan. Finns skyddsutrustning ska den förstås användas,säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson hos polisen.

Flera moskéer drabbade

Han säger också att patrullen kommer att kontakta NOA, Nationella Operativa Avdelningen, och att utredningen troligen samordnas med andra som rör den här typen av hot.

– Det är för att åtminstone fyra-fem andra moskéer på olika platser i landet nyligen har drabbats av samma sak, säger Mohammad El-Alti.

Brottsrubriceringen är olaga hot.

Göteborgs moské är helt stängd sedan de nya hälsoriktlinjerna kom, då maximalt åtta personer får samlas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer