Foto: privat

Hoverboard fattade eld i familjens hall

Uppdaterad
Publicerad
Johan Heijman låg och vilade när han plötsligt hörde en smäll från hallen. Det var sonens hoverboard som exploderat och börjat brinna.
– På bara några sekunder brann det från golv till tak, säger han.

Johan Heijman var ledig från jobbet på onsdagen, när den dramatiska händelsen inträffade. I hallen i villan i Stenungsund stod 11-årige sonens hoverboard på laddning när den plötsligt exploderade och fattade eld.

– Jag hörde först en smäll, och såg ett gult ljussken. Sedan small det igen, säger Johan Heijman till SVT Nyheter Väst.

När han kom ut i hallen möttes han av ett inferno. En vägghylla bredvid hoverboarden hade på bara några sekunder fattat eld.

– Det brann från golv till tak, säger han. Det var ett ögonblick av skräck innan jag fick tag i brandsläckaren.

Lyckades släcka branden

Johan Heijman lyckade på egen hand släcka branden. I uppståndelsen hade familjens två labradorer stuckit ut genom den öppna altandörren.

– Ingen skadades, det är ju det viktigaste. Men vad hade hänt om jag inte varit hemma? Hundrarna hade ju varit chanslösa.

SVT har tidigare rapporterat om flera liknande incidenter med hoverboards. Utvecklingen har nu lett till att Arbetsmiljöverket tillsammans med Elsäkerhetsverket inlett en utredning.

Förfalskade batterier

I USA har man kommit längre. Där har tullen stoppat stora leveranser av hoverboards då man upptäckt att de innehöll förfalskade batterier.

– När produkter eller delar av dessa blir förfalskade slår det hårt mot konsumenten, som liksom inte få en chans att köpa en säker produkt. Det är väldigt illa, kommenterar Martin Gustafsson på Elsäkerhetsverket.

Om det är de förfalskade batterierna som orsakar bränderna är dock oklart.

Hade läst om andra incidenter

Johan berättar att han hört talas om att hoverboards börjat brinna, och att han därför inte ville köpa en när sonen började tjata.

– Men jag kollade runt hos olika leverantörer och valde en lite dyrare modell, i tron att det borgade för att det inte skulle hända något.

Enligt honom fanns inga varningstexter utöver en instruktion om att inte överladda hoverboarden.

– Det hade jag i åtanke den morgonen. Sonen hade satt den på laddning vid åtta-tiden, och jag hade tänkt dra ur den efter några timmar. Men så hände detta.

Varningstecken vid köp av hoverboard

Visa
  • Ingen CE-märkning. CE-märket garanterar att alla säkerhetskrav är uppfyllda.
  • Avsaknad av märkning, eller bristfällig sådan. Viktigt att tillverkare och typbeteckning framgår.
  • Ingen svensk bruksanvisning trots att produkten köpts i Sverige.
  • Språkliga fel i bruksanvisningen.

Källa: Elsäkerhetsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer