Mannen dömdes tidigare till sju års fängelse. Foto: TT / SVT

Åtta års fängelse efter brevhot mot ministrar

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper straffet för den man som dömts för att ha skickat dödshot och pulverbrev till en rad svenska politiker och kändisar.

Den 43-årige mannen, hemmahörande i Västsverige, dömdes till sju års fängelse för olaga hot och mordförsök i tingsrätten. Nu skärper hovrätten straffet. Mannen döms till fängelse i åtta år. 

Hovrätten fastställer tingsrättens dom vad gäller mordförsök, men menar att hoten ska bedömas som grova. 

”Belastat samhället”

– Vi har ansett att hoten genom de här pulverbreven har varit av allvarligt slag eftersom de har spridit rädsla, stört verksamheter och även belastat samhället, bland annat genom att polis måste ta hand om pulverbreven och att de måste analyseras, säger Daniel Thorsell, domare vid Svea Hovrätt.

Totalt skickade mannen brev till ett 20-tal personer, bland annat flera ministrar och kommunalrådet i Strängnäs Jacob Högfeldt (M). Breven innehöll pulver och budskap som ”snart är du död”.

Bevisningen mot mannen bestod bland annat av att man hittat mannens dna på insidan av kuverten.

– Man hade också jämfört ordalydelsen och handstil i samtliga brev. Vi hade ett sakutlåtande från Nationellt forensiskt centrum som hade dragit slutsatser att resultatet pekar extremt mycket på att breven är utförda av en och samma upphovsman, samt att texten var utformad av den tilltalade, säger Daniel Thorsell.

Döms också för mordförsök

Mannen döms också för mordförsök efter att ha skickat en brevbomb till ett företag i Storbritannien. Brevbomben var tänkt att detonera genom en elektrisk anordning, men den utlöstes aldrig då kuvertet öppnades på ett annat sätt än gärningsmannen planerat. Personerna som befann sig i närheten hade dock kunnat dö eller skadas svårt, enligt åklagaren.

Både åklagare och den 43-åriga mannen överklagade tingsrättens dom. Åklagaren ville att straffet skulle skärpas, och 43-åringen ville bli friad på alla punkter förutom ett ringa narkotikabrott.

Mannen har fortsatt att neka under hovrättsförhandlingarna.

– Jag har inte hunnit läsa domen i detalj. Men min klient nekar till anklagelserna. Jag har inte hunnit prata med honom än om hur han vill gå vidare, säger mannens försvarare Lars Olof Carlén.

En 43-årig man skickade brev med bakpulver och texten ”snart är du död” till 21 ministrar, andra politiker och kända personer. Mannen har också skickat en sprängladdning till ett företag i Storbritannien som handlar med kryptovalutor.

Han kunde gripas i maj sedan polisen spårat honom med hjälp av dna-analyser.

Mannen döms till sju års fängelse. Han nekar till brott och har inte gett någon förklaring till sitt agerande.

Källa: Åklagarmyndigheten, Stockholms tingsrätt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer