Mannen ska ha skickat dödshot till Isabella Lövin (MP), Stefan Löfven (S), Magdalena Andersson (S). Foto: Jonas Ekströmer/Anders Wiklund och Marc Femenia/TT

Fängelse efter brevhot mot ministrar

Uppdaterad
Publicerad

Sju års fängelse blir straffet för den man från Västsverige som åtalats för att ha skickat brev innehållande pulver och dödshot till 21 svenska statsråd, andra politiker och kändisar.

Den 43-årige mannen från Västsverige åtalades för 25 fall av grovt olaga hot, ett fall av olaga hot av normalgraden och försök till mord på fyra personer. Han döms för försök till mord och 20 fall av olaga hot av normalgraden. Dessutom döms mannen för ringa narkotikabrott.

Politiker hotades

Det är en rad kända politiker som fått hotbrev från mannen, brev med pulver och budskap som att ”snart är du död”. Bland annat Isabella Lövin, Stefan Löfven och Magdalena Andersson har fått hotelser av det här slaget. Det är totalt 26 personer som fått breven, de flesta ministrar i den rödgröna regeringen.  Men sex av hoten ogillas i domen, det gäller bland annat det hot som riktades mot statsministern. Eftersom Stefan Löfven inte själv öppnar sin privata post så fanns inte förutsättningar för en fällande dom.

Brevbomb utlöstes aldrig

Mordförsöket rör en brevbomb som skickades till ett företag i Storbritannien. Eftersom det vadderade kuvertet inte öppnades på det avsedda sättet så utlöstes aldrig bomben. Men hade den gjort det hade personer som befann sig i närheten dött eller skadats svårt, enligt åklagaren. Mannen tros ha tillverkat den explosiva bomben själv. Men domen kan inte fastställa om den tillverkats i hans hemort i Västra Götaland eller någon annanstans i Sverige. Mannen själv har förnekat all inblandning i brevbomben.

Inte allvarligt psykiskt störd

En rättspsykiatrisk undersökning som gjorts av mannen har visat att han inte hade någon allvarlig psykisk störning när han begick gärningarna. Alltså finns det inte förutsättningar för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer