Foto: Privat

Hund skadade pojke i Kortedala – har attackerat flera barn tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Hunden som attackerade och skadade en pojke allvarligt i Kortedala i måndags kväll har skadat barn och djur tidigare. Minst två barn ska tidigare blivit bitna.

– Det är ett komplicerat ärende, vi har tre pågående ärenden i tre olika län, säger Violetta Delgado, handläggare på länsstyrelsen i Halland.

Förutom att ha attackerat den pojke som nu vårdas på Östra sjukhuset i Göteborg, så har samma hund nyligen attackerat två andra barn – ett i Skåne och ett i Halmstad. Båda de tidigare attackerna skedde i december förra året och ett av barnen som attackerades blev allvarligt skadat.

Hunden har även bitit ihjäl en annan hund. Det skedde i augusti förra året.

– Då skrevs ett munkorgsbeslut och koppeltvång och att en fyskiskt stark person skulle ta hand om hunden, säger Violetta Delgado.

Inte kunnat nå ägaren

Men tvångsåtgärderna har aldrig blivit delgivna hundägaren.

– Den här hunden har en djurägare som vi inte kunnat hitta. Den har farit runt mellan olika personer som haft hand om hunden tillfälligt, så polisen har inte kunnat delge ägaren, säger Violetta Delgado.

Hunden kan komma att avlivas

Hunden är omhändertagen av polis och en veterinär ska göra en mental undersökning. Därefter kommer länsstyrelsen fatta ett beslut om vad som ska ske.

– Antingen lämnas den tillbaka, eller omplaceras den, eller så avlivas hunden. Har den, som i det här fallet, attackerat barn så är risken stor att den kommer avlivas, säger Violetta Delgado.

Lansdsbygdsministern: ”Mycket allvarligt”

Landsbygsministern Peter Kullgren (KD) skriver följande i en kommentar till SVT:

”Jag ser mycket allvarligt på att så många skadas varje år. Myndigheterna ska ha rätt verktyg för att kunna ingripa snabbt och med kraft.”

Statskontoret har tidigare fått i uppdrag att se över myndigheternas befogenheter och fler eventuella åtgärder för att ge ett ökat skydd mot hundrelaterade skador. den 28 februari ska de redovisa sitt uppdrag.

”Jag vill ta del av redovisningen innan jag landar i hur vi bäst går vidare.” skriver landsbygsministern vidare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hundpsykolgen Tess Erngren: Så undviker vi fler hundattacker Foto: Tess Erngren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.