Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pernilla Krokström förlorade sin hund Loui, 2,5 år. Han dog av förgiftning och man misstänker att någon gjort det med flit. Hör flera hundägare i Överlida berätta i klippet. Foto: SVT

Pernillas hund dog – nu misstänks flera hundar i Överlida ha förgiftats

Uppdaterad
Publicerad

I Överlida i Svenljunga kommun är oron stor bland hundägare efter att flera hundar dött av misstänkt förgiftning.

– Jag tror inte personen kommer sluta förrän vi tar den på bar gärning, säger hundägare Pernilla Krokström.

Förgiftning av hundar i Överlida var något som Borås Tidning var först med att berätta om i oktober förra året. Då hoppades man på att det var en engångsföreteelse men fler hundar blev sjuka under hösten och vintern. Längs med gångstråk hittade hundägare bland annat köttbullar som misstänktes vara förgiftade.

Hunden Loui dog

Pernilla Krokström har bott i Överlida i över 25 år och ägt flera hundar. Hennes hund Loui började må dåligt en dag i höstas förra året efter att ha lekt i trädgården och hans mående försämrades snabbt. De åkte in till djursjukhuset i Göteborg och fick veta att det var en misstänkt förgiftning.

– Han fick mycket smärtlindring men han var väldigt dålig när vi sa hej då och han fick somna in, säger Pernilla Krokström.

”Jag kommer inte bo kvar”

Instruktören och hundpsykologen Liss Nilsson har behövt söka veterinärvård för misstänkt förgiftning tre gånger för hunden Smulan – senaste gången var i januari. Hon driver hundkurser i Överlida och även hennes verksamhet påverkas av det som hänt.

– Jag kan inte ha på mitt samvete att andras hundar kan bli sjuka för de går på kurs hos mig, så jag har sagt upp lokalen och kommer inte bo kvar, säger Liss Nilsson.

Munkorg för att hundar inte ska äta förgiftad mat

Det har varit flera möten i Överlida där upp mot 30 personer samlats för att diskutera vad som hänt.

– Folk är rädda att släppa ut sina hundar i trädgården, man har munkorg på dem. Det som hänt påverkar ett sånt här litet samhälle jättemycket, säger Pernilla Krokström.

Vad krävs för att polisen ska analysera köttbullarna?

– Givetvis kan vi få ett resultat på vad som är i köttbullarna men det leder inte till en gärningsman i detta läge, säger Annika Stomberg, kommunpolis i Svenljunga.

I klippet nedan – hör polisen i Svenljunga berätta om svårigheterna med att utreda fallen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi förstår att det finns en oro och frustration bland hundägare, säger Annika Stomberg, kommunpolis. Foto: Privat/Polisen

Förgiftning hos hund och katt: orsaker och Varningssignaler

  • Vanliga orsaker till djurförgiftning inkluderar choklad, råttgift, läkemedel, glykol, giftiga växter/svamp, lök, russin/druvor, blågröna alger och sötningsmedlet xylitol.
  • Symtom på förgiftning varierar men kräkningar, diarré, buksmärta, ökad saliv, slöhet, skakningar, vinglighet, ökad törst/urinering, kramper och andningsbesvär är vanligt.
  • Vid misstänkt förgiftning bör djursjukvården kontaktas omedelbart. Veterinären kan bedöma vilken åtgärd som behövs beroende på typ och mängd av giftet. Att försöka framkalla kräkning hemma med salt är farligt och kan fördröja korrekt behandling, vilket innebär risk för djurets hälsa och liv.

Källa: SLU Universitetsdjursjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.