Hundpsykologen Pernilla McMahon, deltar i arbetet med att välja ut passande hundar för verksamheten på hunddagiset Tribus i Göteborg. Foto: SVT

Hunddagis för en ljusare arbetsmarknad

Publicerad

Ett hunddagis som är tänkt att göra nytta för både hund och människa har öppnat på Hisingen i Göteborg. Där är det tänkt att personer, som har fysiska funktionsnedsättningar, ska få utbildning, arbetsträning och praktik.

Just den här dagen är det flera hundar som är på besök från ett annat hunddagis i Göteborg. Än så länge är det bara hunden Ludde som är inskriven och klar, men målsättningen är att hunddagiset ska kunna ta emot ett tjugotal hundar och lika många människor.

Det handlar om personer med fysiska funktionsnedsättningar och som i dagsläget står långt ifrån arbetsmarknaden. Att det är bra att umgås och arbeta med hundar är de som arbetar på hunddagiset TriBus starkt övertygade om:

– Det har gjorts en studie här på Bräcke diakoni, tillsammans med universitetet och en person som är utbildad terapihundsförare. Vi har träffat barn och ungdomar som har använt sig av den här hundassiterade terapin och fått väldigt fina resultat och fina effekter för de här ungdomarna, säger Emma Lyrdal, verksamhetschef på Tribus till SVT Nyheter Väst.

Måste vara kastrerade

Hundarna kommer att väljas ut noga för att passa de personer som ska få praktisera på hunddagiset. Hundarna får inte vara aggressiva eller göra utfall, hanarna måste vara kastrerade och alla måste kunna gå ihop med personer som sitter i rullstol.

– Det måste göras på rätt sätt. Jag har träffat människor som har skaffat hund för att habilitera sina barn från olika diagnoser men det har inte varit en hund som passat så det har blivit värre istället, säger hundpsykologen Pernilla McMahon.

Martin Björk är en av dem som arbetar på hunddagiset och han sitter själv i rullstol, vilket kan ha sina fördelar enligt honom:

– Vi vill ju ha ut människor som har fysiska funktionsnedsättningar i arbete och jag är ju ett exempel på att det faktiskt går att få ett arbete och jag kan dessutom vara ett bollplank för dem som kommer hit om de har funderingar om arbetslivet, säger Martin Björk till SVT Nyheter Väst.

Fylla på sitt CV

Hur ska ett hunddagis kunna hjälpa till så att de här personerna får det lättare ute på arbetsmarknaden?

– Bara det här att kunna fylla på sitt CV. Här kan de få arbetsträning, en utbildning och praktik och möjlighet att var delaktig under en hel dag och det är viktiga delar för att kunna komma vidare på arbetsmarknaden, säger verksamhetschefen Emma Lyrdal.

Hunddagiset TriBus drivs av Bräcke diakoni med pengar från allmänna Arvsfonden, i samarbete med bland annat DHR, (Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder) Blå Stjärnans Djursjukhus, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och hundpsykologen Pernilla McMahon.

Se hela inslaget på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer